Носіїв туляремії, кишкових ієрсиніозів, псевдотуберкульозу виявили санепідеміологи на Черкащині

Носіїв туляремії, кишкових ієрсиніозів, псевдотуберкульозу виявили санепідеміологи на Черкащині

За останні роки на території області спостерігається активізація природних осередків таких захворювань, як туляремія, кишкові ієрсиніози, псевдотуберкульоз тощо. Причиною такого явища є екологічні зміни, які, зокрема, сприяють збільшенню кількості кліщів, комарів та мишоподібних гризунів – носіїв цих інфекцій. Про це «Новій Добі» повідомили у ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

За осінній період 2017 року з метою моніторингу циркуляції збудників природно-вогнищевих (зоонозних) інфекцій в об’єктах довкілля,в області проведені епізоотологічні обстеження окремих територій 10-ти адміністративних районів області, основною складовою яких були: облік чисельності з відловом дрібних ссавців та відбір проб ґрунту з подальшим дослідженням матеріалу в лабораторії особливо небезпечних інфекцій.

За результатами проведеної роботи група відловила близько 670 екземплярів мишоподібних гризунів та відібрала 6 проб ґрунту. При лабораторному дослідженні дрібних ссавців виявлені носії туляремії (3,28%), псевдотуберкульозу і кишкових ієрсиніозів (2,82%) у Звенигородському, Маньківському, Золотоніському, Чорнобаївському, Тальнівському, Жашківському, Лисянському та К-Шевченківському районах.

Результати моніторингу та лабораторних досліджень свідчать про наявність на території області ензоотичних щодо природно-вогнищевих інфекційних хвороб територій, існування яких підтримується відповідними ландшафтними та сприятливими погодними умовами, а також резервуарів і переносників збудників.

Вище наведене свідчить про:
– необхідність подальшого удосконалення та проведення постійного епідеміологічного та епізоотологічного моніторингу з лабораторною діагностикою природно-вогнищевих інфекційних хвороб;
– необхідність тісної співпраці фахівців лабораторного центру з Управлінням безпечності харчових продуктів та ветеринарії Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області та його лабораторними підрозділами, органами виконавчої влади, зацікавленими відомствами щодо необхідності проведення заходів боротьби з природно-вогнищевими інфекційними хворобами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x