Черкащанам нагадують: незаконна рубка ялинок – злочин

Черкащанам нагадують: незаконна рубка ялинок – злочин

Найголовнішою прикрасою людських помешкань на новорічні святя вважається зелена красуня – сосна чи ялина. І ця традиція живе серед нашого народу уже декілька століть. Кожен день, який наближає нас до Новорічних свят, ставить перед мешканцями нашого краю питання придбання новорічної ялинки. Варіантів його вирішення є багато, проте законний – лише один – придбання її на передноворічних ялинкових базарах, в місцях продажу в лісництвах.

Ціна на новорічні зелені красуні у цьому році становлять у середньому 50-60 гривень залежно від величини, сорту та породи (сосна чи ялина – найбільш ходовий розмір ялинок – висотою до 1,5 метра). Вказані ціни майже на рівні цін минулого року. Зроблено це для того, щоб громадяни не ризикували та не йшли до лісу добувати собі ялинку незаконним шляхом. Адже є ще в нашому суспільстві певний прошарок громадян, яким неправомірні дії щодо забезпечення себе, а часом і своїх друзів новорічними красунями, приносить задоволення, бо він, бачте, зумів не потрапити до рук лісової охорони, що у ці передсвяткові дні охороняє молоді хвойні насадження від таких «любителів природи». Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

За вчинення самовільної рубки дерев громадяни притягуються до адміністративної відповідальності відповідно до вимог статті 65 «Кодексу України про адміністративні правопорушення». Розмір штрафу за цією статтею становить від 85 до 170 гривень. Але штраф штрафом, а лісопорушник має відшкодувати нанесені ним лісу збитки, розмір яких залежить від діаметра пенька незаконно зрубаного дерева. У передноворічний період 2017-2018 років мінімальна величина збитку, яка може бути нанесена самовільною рубкою одного дерева діаметром пенька до 10 сантиметрів, буде складати 399 гривень, а коли дерево буде дещо товще – з діаметром пенька до 14 сантиметрів, то збитки складатимуть 703 гривні. Тобто, ціна незаконно «придбаної» сосни чи ялинки буде становити від 484 до 788 гривень.

Одним словом, різниця у вартості законно придбаної ялинки і вартості штрафних санкцій за незаконно добуту – майже десятикратна.

Прийшовши на ялинковий базар чи в пункт реалізації ялинок, звертайте увагу на наявність на них самоклейних стрічок білого кольору із номером та штрих-кодом або пластикових бирок жовтого кольору. Це своєрідне «посвідчення особи» новорічної красуні. За допомогою цих даних інтернет-мережа видасть вам усю потрібну інформацію про цю ялинку.

Наостанок ще кілька штрихів до своєрідного «портрета» нашої новорічної ялинки. Вони планово вирощуються на спеціальних плантаціях (аналогічно, як плодові саджанці для закладки садів) і вирубуються при досягненні товарного виду у передноворічний період для реалізації та під час формування складу лісів. Отож вирубування цих молодих дерев – це запланований захід, спрямований на задоволення культурних потреб населення. Вони (ялинки та сосни) не виросли самі по собі. Їх ростили дбайливі руки лісівників протягом не менше як 5 років. Щоб вони виросли красивими та привабливими вкладена душа, фізична сила і грошові кошти. Тому вони мають свою вартість, яка відображена у їх ціні. Пам’ятаймо про це, вибираючи варіант придбання новорічної ялинки, не ходить до лісу з недобрими намірами.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x