Черкащина займає лідируючі позиції в Україні за розвитком галузі освіти

Черкащина займає лідируючі позиції в Україні за розвитком галузі освіти

Третій рік поспіль освітня галузь Черкащини займає провідні позиції серед областей України. За рейтинговими показниками Кабінету Міністрів галузь займає упевнено третє місце й випереджає такі області, як Дніпропетровська, Одеська, Харківська та інші. В області налічується 1 170 закладів системи освіти, у тому числі: 661 заклад дошкільної освіти, із них 231 у складі навчально-виховних комплексів «загальноосвітній навчальний заклад – дошкільний навчальний заклад»; 628 закладів загальної середньої освіти, функціонуючих – 603, із них 22 інтернатні (у тому числі: 1 дитячий будинок; 5 навчально-реабілітаційних центрів); 7 міжшкільних навчально-виробничих комбінатів; 55 закладів позашкільної освіти; 21 заклад професійно-технічної освіти, у тому числі 2 – у пенітенціарних установах; 29 закладів вищої освіти І−ІV рівнів акредитації. Загалом у закладах освіти області навчається та виховується 204 тисячі дітей та студентів.
Основне завдання, яке було перед освітою області цьогоріч – це педагогічні інновації.

− Протягом цього року нам удалося реалізувати потужний проект спільно з Державним фондом регіонального розвитку стосовно інноваційних шкіл Черкащини. 28 навчальних закладів отримали по три надсучасні кабінети − фізики, хімії й біології. Також на базі Інституту післядипломної освіти педагогічних працівників створили перший в Україні центр STEM-освіти. Кожен педпрацівник зможе пройти навчання й здобути навички роботи з новітнім обладнанням, − розповідає начальник управління освіти і науки ЧОДА Валерій Данилевський.
Значну увагу, як уже зазначалося, освітянська галузь приділяла інноваціям, дуже активного цьогоріч працювали з робототехнікою. Кількість навчальних закладів, що мають кабінети робототехніки, сягнула 25. У січні 2017 року вперше в Україні на Черкащині відбувся регіональний турнір із робототехніки ЛЕГО «FIRSTLEGOLeague», у якому взяли участь 10 учнівських команд області. У березні 2017 року дві команди інноваційних шкіл Черкаської області (Золотоніська гімназія імені С. Д. Скляренка Золотоніської міської ради та Черкаська гімназія № 9 імені О. М. Луценка Черкаської міської ради) стали переможцями Всеукраїнського фестивалю «ROBOfirst» і досить успішно представили Україну у Відкритому Європейському чемпіонаті FIRSTLEGOLeague в Данії.

− На майбутнє ми плануємо впровадження робототехніки в дошкільних закладах, − ділиться Валерій Вікторович. − У цьому ми бачимо значну перевагу для наших дітей, адже за цим − майбутнє.
На початок 2017−2018 навчального року мережа закладів загальної середньої освіти скоротилась на 17 шкіл. Зокрема, 10 шкіл реорганізовали у філії опорних закладів, 3 навчальні заклади ліквідували, 4 – призупинили освітній процес. 3 школи реорганізували у навчально-виховні комплекси «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа», 6 шкіл понизили ступінь, 4 школи реорганізовані шляхом злиття та 1 спеціальна школа реорганізована у навчально-реабілітаційний центр.

− Сьогодні в області приділяється значна увага саме дітками з особливими освітніми потребами. Набуває популярності інклюзивна освіта. Перші напрацювання ми розпочали в 2011 році. Нині в області функціонують 102 навчальні заклади, що надають послуги з інклюзивної освіти, у тому числі 83 школи й 19 закладів дошкільної освіти. Торік їх було 89. Фактично на сьогодні послуги з інклюзивної освіти отримують 205 дітей, із них 168 дітей навчаються у школах. Також ми збільшуємо кількість посад асистента вчителя, адже для роботи з такими дітками потрібні ще й такі фахівці, − розповіла Оксана Сімушіна, заступник начальника управління.
Протягом 2017 року освітянська галузь має такі здобутки: 24 учні-переможці заключного етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад; 24 переможці конкурсу-захисту учнів-членів Малої академії наук України; близько 500 нагород всеукраїнського і міжнародного рівня у позашкільній освіті; у спортивних змаганнях всеукраїнського рівня маємо 221 золоту, 140 срібних і 130 бронзових медалей; у міжнародних змаганнях – 28 золотих, 12 срібних і 16 бронзових.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x