У ЧНУ підбили підсумки своєї діяльності в 2017 році

У ЧНУ підбили підсумки своєї діяльності в 2017 році

Ректор, провідні вчені та студенти Черкаського національного університету ім. Богдана Хмельницького сьогодні зібралися в прес-центрі «Нової Доби», щоб поділитися з громадськістю надбаннями, здобутками та звершеннями, яких вдалося досягти одному з провідних навчальних закладів не лише Черкащини, а й України протягом року, що минає.

– Родині нашого національного приємно згадувати рік, що минув, – відзначив ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, доктор економічних наук, професор Олександр Черевко, – Ми відзначили важливі ювілеї. 55-річчя відзначив навчально-науковий інститут іноземних мов, 20 років виповнилося кафедрі соціальної роботи та соціальної педагогіки, 15 років – кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва. А навчально-науковий інститут економіки і права відзначив 15-річчя спеціальності «Правознавство».

Ми перші в області і серед кращих в Україні за незалежними міжнародними та загальноукраїнськими рейтингами.

У 2017 році ЧНУ посів 39-40 місце в консолідованому рейтингу ВНЗ України, 24 місце в Україні за рейтингом Scopus та 30 місце в Україні за рейтингом Webometrics Ranking of World Universities. Ми увійшли в ТОП-50 найкращих ВНЗ України за результатами опитування роботодавців України та в Міжнародний рейтинг QS Quacquarelli Symonds. До останнього з рейтингів потрапили лише 16 українських ВНЗ.

Цьогоріч наш професор Борис Мінаєв визнаний найцитованішим серед науковців вищих навчальних закладів України.

Наш національний постійно розвивається. У 2017 році були створені Центр аналітичних досліджень «Прагма», навчально-науковий центр «Інститут міжнародної освіти». Викладачі психологічного факультету заснували навчально-наукову лабораторію психодіагностики і медичної психології, історики створили Центр дослідження трипільської культури.

Відкрито 9 нових спеціальностей бакалаврату та 10 – магістратури. Ми – лідери спортивного життя Черкащини. І 2017 рік подарував нові перемоги та нових чемпіонів.

Гордістю університету є студенти, а їх понад 6 тисяч. Цього року до студентської громади влилися 2 160 молодих людей. У нас здобувають вищу освіту громадяни з 19 зарубіжних країн.

Кожен член університетської родини примножує славу Черкаського національного своєю працею, досягненнями, талантом, милосердям та патріотизмом.

Як відзначив Олександр Володимирович, університет веде активну міжнародну діяльність, адже вона сприяє інтернаціоналізації вищої освіти та розвитку інноваційних мереж. Для ЧНУ це поліпшення міжнародних рейтингів, науково-освітнє співробітництво черкаських науковців із зарубіжними колегами, активна робота культурних центрів – зокрема, Полонійного. ЧНУ співпрацює на основі чинних угод із сотнею відомих університетів світу, серед яких 18 польських ВНЗ. Ці угоди реалізуються шляхом стажування викладачів і студентів, спільних досліджень, програмою «Подвійний диплом». А цьогоріч уперше в історії університету 50 студентів Черкаського національного проходять тримісячне навчання в Академії імені Яна Длугоша (Польща, Ченстохова). Викладачі переконані, що така діяльність має сформувати випускника, який не буде обмежений рамками знань лише у певній сфері, а буде конкурентоспроможним на глобальному ринку праці.

Особливе значення в закладі надають вивченню історії рідного краю. Зокрема ЧНУ ініціює внесення об’єктів трипільської культури до культурної спадщини ЮНЕСКО.

У ЧНУ підбили підсумки своєї діяльності в 2017 році

– Університет працює над популяризацією теми трипільської культури і над дослідженням одного з найбільших первісних землеробських поселень у Європі, – розповідає директор навчально-наукового інституту історії і філософії, доктор історичних наук, професор, фундатор Центру дослідження трипільської культури в ЧНУ Наталія Земзюліна. – Студенти та викладачі вишу проводили розкопування трипільського поселення під час археологічної практики.

Ще в 2015 році ЧНУ ініціював створення національного заповідника «Трипільська культура» на базі існуючого заповідника.
Цьогоріч в університеті розпочав роботу Центр дослідження трипільської культури.

Питання популяризації трипільської культури на міжнародному рівні ми обговорили з директором Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць Оленою Сердюк та керівниками благодійного фонду ПЛАТАР Інною Подгородецькою та Марією Матаржинською.

Накреслено конкретні кроки на цьому шляху. Зокрема, триває підготовка спільної Міжнародної наукової конференції «Кукутень-Трипілля: шлях до ЮНЕСКО». Конференція відбудеться на базі ЧНУ 15–16 лютого 2018 року. Проведення конференції має на меті представлення пам’яток трипільської культури на номінацію пам’ятки всесвітньої культурної спадщини ЮНЕСКО.

Голова обласної державної адміністрації вітає цю ініціативу і планує звертатися до керівництва держави з пропозицією провести рік Трипільської культури в Україні.

У ЧНУ підбили підсумки своєї діяльності в 2017 році

Надзвичайні досягнення закладу визнають не лише в Україні, а й у світі. Нинішнього року у цього факту з’явилися нові підтвердження.
– Наш університет цього року вперше потрапив до світового рейтингу QS World University Rankings, укладеного британською компанією, — розповідає завідувач кафедри хімії та наноматеріалознавства, доктор хімічних наук, професор, найцитованіший серед науковців ВНЗ України, Борис Мінаєв, – Це одна з трьох найбільш впливових світових агенцій з аналізу якості університетів усього світу. Ми в цьому рейтингу 229-ті у розділі «Країни Східної Європи і Центральної Азії». З України до цього рейтингу потрапили всього 16 ВНЗ. Серед них київські, харківські, одеські. Я дуже пишаюся цим досягненням, тому що вагомий внесок у цю класифікацію внесла наша кафедра хімії і матеріалознавства. До речі, вона вважається однією з найбільш впливових в Україні.

Чи не найбільшим здобутком наукового закладу є його студенти, майбутні викладачі і просто професіонали своєї справи.

У ЧНУ підбили підсумки своєї діяльності в 2017 році

– Говорячи про здобутки 2018, мені насамперед хотілося б сказати про другу всеукраїнську школу свідомого студента, – приєдналася до розмови студентка 1 курсу денної форми навчання за освітнім ступенем «Магістр» ННІ педагогічної освіти, соціальної роботи і мистецтва, голова Студентської ради університету Юлія Нечипоренко. – Це молодіжна платформа для розвитку студентської молоді. Це місце, де студенти з усіх куточків України можуть навчатися, розвиватися, знайомитися і просто подорожувати в інші міста та місця. У цьому році ми зібрали вже близько 30 студентів з усіх куточків України: з Києва, Чернівців, Полтави, Хмельницького і багатьох-багатьох інших міст.

Також ми займаємося благодійністю. Черкаський національний, студенти звертають на це велику увагу. Цього року до зимових свят ми провели масштабний Благодійний марафон. Це збір книжок для Лисичанської школи, збір коштів, продуктів харчування та речей для воїнів АТО, донорство,новорічні подарунки та вистави для онкохворих дітей та дітей-сиріт.

Цього року офіційно запрацював мобільний додаток ЧНУ. Це програма для студентів, котра інтегрує всю інформацію про університет, заходи, які в ньому проходять, новини, розклади занять, в одну цілісну систему, що доступна в смартфоні кожного користувача додатку. Також програма має зворотній зв’язок, який дає можливість комуні кувати зі студрадою навіть прокасти маршрути до навчальних корпусів, гуртожитків, бібліотеки тощо.

У ЧНУ підбили підсумки своєї діяльності в 2017 році

– Найвищим моїм досягненням у 2017 році був Чемпіонат світу, який проходив у Будапешті, – розповідає студент 4 курсу напряму підготовки «Фізичне виховання» ННІ фізичної культури, спорту і здоров’я, майстер спорту міжнародного класу з кікбоксингу, чемпіон світу Роман Щербатюк. – Цьому передували як злети, так і падіння, але кульмінацією цього року став такий результат. На всеукраїнському рівні я представляю ЧНУ і наш регіон. На міжнародних змаганнях я є у складі України, і ми представляємо країну на чемпіонатах та кубках Європи і світу. Я провів уже свій другий професійний поєдинок, де виграв пояс із кікбоксингу.

У ЧНУ створені всі умови для отримання кваліфікації та реалізації своїх талантів. І я рекомендую сюди вступати всім друзям.

У грудні ЧНУ святкує випуск. За словами очільника закладу Олександра Черевка, цього року заклад випустить 694 студентів. Дипломи магістрів отримають 472 студенти, понад 160 – з відзнакою. Найкращі показники з отримання дипломів із відзнакою демонструють психологічний факультет, ННІ іноземних мов, ФОТІУС та ННІ історії і філософії. Ще 222 студенти заочної форми навчання отримають дипломи бакалаврів.

У ході зустрічі ректор Черкаського національного університету як людина з величезним досвідом управлінця політика та фінансиста поділився своїм баченням перспектив економічного, соціального розвитку України.

– Ми не зможемо бути успішними повною мірою, якщо вся наша країна, наш загальний корабель буде рухатися не так, як потрібно. Тому про що б не йшлося, ми маємо говорити і про загальний розвиток країни, – відзначив Олександр Черевко. – На 27-ому році незалежності перспективи могли б бути набагато кращі. І на це є свої причини. Безумовно, втрати, які понесла Україна в 2014 році, – це мінус 20 % ВВП. Але я ніколи не погоджуся, що це є головна причина всіх наших проблем. Коли йде війна, в будь-якій країні діє лише один принцип: все для фронту, все для перемоги. І, як свідчить історія, це нерідко стимулює піднесення в економіці. Але в Україні такого не спостерігається.

Лише три «С» можуть забезпечити розвиток економіки: стабільність політична, стабільність фінансова і стабільність економічна.
Якщо в Парламенті немає сталої більшості, яка працює спільно з Урядом, не буде поступу. Тож завдання політиків – сісти за стіл переговорів і домовитися про те, що існує єдина команда і єдина Україна.

На політичній стабільності ґрунтується і фінансова стабільність. Це баланси, це покриття дефіциту бюджету, стабільність цін, національної валюти. Лише на цій основі можна будувати економічну стабільність. Доки цього не буде, не слід сподіватися на процвітання.

На завершення Олександр Володимирович звернувся до всіх жителів області та колективу ЧНУ з побажаннями:
– У переддень Новорічних свят бажаю всім, щоб рік прийдешній був успішним та щасливим. Хай Різдво Христове наповнить серця любов’ю, надією і вірою! Хай рік 2018 принесе Україні мир!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x