Страви до різдвяного столу

Страви до різдвяного столу

Кутя «Традиційна»
2 скл. пшениці, 3 л води, 1 скл. маку, півсклянки порізаних ножем волоських горіхів, 1 яблуко, 1/3 скл. меду, 1 скл. цукру-піску.
Підсушіть зерна пшениці в духовці при максимальній температурі (200–250° С) 1 год. Час від часу помішуйте, щоб зерна не підгоріли. Потім промийте і замочіть в холодній воді на цілу ніч. Розведіть мед у 3/4 склянки гарячої води. Доведіть зерна у 3 л води до кипіння, варіть на слабкому вогні не менше 3–4 год, доки вони не порозлущуються. Прокип’ятіть на слабкому вогні мак, відкиньте на сито і розтовчіть макогоном у ступці або мисці, відкладіть. Коли все охолоне, змішайте зерна, мак, мед, цукор у мисці і додайте порізане дрібними кубиками яблуко. Поставте кутю на холод. Можна на свій смак додати узвар і сухофрукти з узвару.

Пісні вареники з капустою
350 г борошна, 2 цибулини, 150 г моркви, 500 г капусти білокачанної, 100 мл олії, 0,5 ч. л солі.
У 250 г борошна додати сіль та перемішати. Залити 150 мл теплої води і замісити тісто. Тісто вимісити, але не дуже, щоб не вийшло тугим. Воно повинно перестати липнути до рук, але залишатися м’яким і ніжним. Накрити і залишити на 40–60 хв. Цибулю і моркву почистити, порізати, спасерувати на олії. Дрібно нашаткувати капусту. Розділити пасеровку на 1/3 і 2/3 частини. 1/3 відкласти, а в 2/3 додати капусту і тушкувати на повільному вогні, періодично помішуючи, до готовності. Посолити за смаком. Капуста повинна підрум’янитися. Трохи остудити. Тісто розкачати на борошні, товщина не повинна перевищувати 2–3 мм. Вирізати з тіста кружки (можна склянкою). У кружок із тіста покласти капусту і зліпити вареник. Закинути вареники в киплячу, підсолену воду і варити 5–7 хвилин. Вийняти, здобрити олією і прикрасити пасеровкою, що залишилась.

Буряк фарширований
4 буряки, 1 морква, 2 цибулини, 4 ст. л. томатної пасти, 1/4 скл. рису (близько 50 г), 3 ст. л. олії, 2 ст. л. майонезу, зелена цибуля, сіль, перець за смаком.
Зварити до м’якості буряки в шкірці. Відварити рис майже до повної готовності. Далі слід очистити буряки, видалити серцевину так, щоб отримати ємність зі стінками товщиною 1 см. М’яку частину, видалену з буряка, відкласти для фарширування. Далі почистити і подрібнити цибулю, очистити моркву і натерти на крупній тертці. Спасерувати овочі на олії, додати томатну пасту, тушкувати 5 хв. Потім подрібнити буряк, що залишився, додати пасеровані овочі, сіль, перець і перемішати. Наповнити буряки фаршем, приправити майонезом. Запікати у духовці 30 хв при температурі 160° С.

Печериці фаршировані
8–10 великих печериць, 1 цибулина, 1 печений або варений буряк, 2 зубчики часнику, зелень кропу, петрушки, селери, сіль, перець, олія.
Печериці промити, обтерти серветкою, акуратно відламати ніжки. Дрібно порізати ніжки, змішати їх з буряком, цибулею, нарізаними дрібними кубиками. Посолити і поперчити. Для соусу часник подрібнити, додати олію, перемішати. На змащений пергамент викласти гриби внутрішньою стороною капелюшків догори. Заповнити їх начинкою, розподілити зверху соус. Запекти у духовці при температурі 200° С. Коли начинка почне підрум’янюватись, температуру зменшити до 150° С, поставити деко на низ духовки.

Пісний борщ
5 картоплин, 1 морквина, 1 цибулина, 1 буряк, 250 г капусти, 3–4 зубчики часнику, 2,5 л води, 3 лаврових листка, 3–5 горошин чорного перцю, 3 духмяні перці, 3–4 ст. л. томатної пасти, олія рафінована.
Почистити і натерти буряк, скропити лимонним соком або оцтом (щоб зберегти яскравий колір після смаження). Додати томатну пасту, 1–2 ст. л. олії, трішки води. Тушкувати на сковорідці 8–10 хв. на маленькому вогні. Окремо підсмажити цибулю, нарізану кубиками. Додати до неї натерту моркву. Потушкувати ще 2–3 хв. До киплячої води додати картоплю, посолити і додати перець. Через 10 хв. кинути пошатковану капусту. Через 5–7 хв. додати моркву із засмажкою. Ще через 2–3 хв. додати масу з буряка. Варити 3 хв., додати лавровий лист, подрібнений часник, зняти з вогню. Потім дати настоятись ще 2–3 хв, вийняти лавровий лист.

Смажена риба
200 г рибного філе, борошно, олія, спеції, зелень.
Рибу порізати на порційні шматки, приправити сіллю, перцем та ін. спеціями, запанірувати в борошні і обсмажити в олії. Готові шматки перекласти в змащену олією каструлю з товстими стінками, накрити кришкою і тушкувати 5–10 хвилин.

Гречана каша з горошком
100 г консервованого зеленого горошку, 0,5 скл. гречаної крупи, 4 морквини, сіль.
Гречку замочити в холодній воді на 2 год. Моркву порізати кружечками. Половину викласти на дно каструлі, зверху викласти гречку, яку накрити рештою моркви. Кашу залити гарячою солоною водою, довести до кипіння, зняти з вогню і настояти 15 хв. Потім знову довести до кипіння і вимкнути газ. Коли страва трохи вичахне, всипати горошок з підливкою і гарно перемішати.

Пісні голубці
500 г капусти білокачанної, 700 г картоплі, 1 морквина, 1 цибулина, 4–5 помідорів, 50 мл. олії, 2 ч. л. солі, 2–3 лаврових листки.
Капусту підготувати, вирізати качан. Довести до кипіння воду (близько 2 л). Коли вода закипить, додати половину солі. Капустину залишити в окропі на 1–2 хв, щоб листки могли вільно відділятися. Далі слід зрізати потовщення на листках. Помідори порізати на тонкі скибки. Цибулю, моркву і картоплю натерти на дрібній тертці. Додати до овочів сіль та перемішати. Начинку загорнути у листок трубочкою. Дно каструлі змастити олією, вистелити помідорами. Решту помідорів викласти зверху на голубці. Залити гарячим капустяним відваром і варити під кришкою 2 год. Подавати з грибною підливою або домашніми соусами.

Деруни з грибами
5 картоплин, 200 г грибів, 1 цибулина, сіль, перець, олія, зелень кропу.
Гриби нарізати кубиками, обсмажити і посолити. Цибулю дрібно покришити. Картоплю натерти на тертці, сік злити, посолити і поперчити, додати цибулю і гриби, зелень за смаком. Усе перемішати. Смажити на олії з двох сторін на середньому вогні до золотавого кольору.

Гарбузовий плов
350 г гарбуза, 1 червоний болгарський перець, 1 скл. рису (довгого зернистого), 2 скл. води, 1 цибулина, 1–2 лаврових листки, 0,25 скл. олії, 0,25 скл. гарбузового насіння, сіль, перець.
Розігріти сковорідку, додати олію, нарізаний гарбуз. Далі кинути червоний перець, цибулю, потім лавровий лист. Додати 1 ч. л. солі, перцю. Постійно помішувати, поки овочі не підрум’яняться. Далі додати рис, перемішати і влити воду. Довести до кипіння, зменшити вогонь і готувати під закритою кришкою протягом 20 хв. Овочі та рис повинні стати м’якими, рідина має випаруватись. Зняти з вогню, залишити на 10 хв, додати гарбузове насіння.

Вертуни з яблуками
120 мл олії, 120 мл води, 2 ст. л. борошна, 4 ст. л. цукру, 1 яйце, 0,5 ч. л. солі, 5 зелених яблук.
Нагріти духовку до 180° С. Очистити яблука від насіння і шкірки, нарізати кубиками. Додати 3 ст. л. цукру. У миску налити воду, олію, додати яйце, цукор, борошно і все перемішати. Замісити тісто. Розділити його на 4 частини. Розкачати тісто в прямокутник, викласти начинку. Загорнути бічні краї на начинку і скрутити вертуни. Змастити олією, запікати 40–45 хв. до золотистого кольору.

Узвар з чорносливом
100 г сушених яблук, 100 г сушених груш, 100 г чорносливу, 50 г родзинок, цукор і мед за смаком.
Промити сухофрукти теплою водою. Залити гарячою водою груші, накрити кришкою і поставити на слабкий вогонь. Через 10 хв додати сухі яблука. Ще через 10 хв кинути чорнослив, а через 5 хв – родзинки. Коли сухофрукти будуть готові, довести узвар до кипіння, зняти з вогню і заправити медом та цукром. Поставити напій у прохолодне місце і дати настоятись.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x