«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

Більше двох десятків студентів Черкаського державного бізнес-коледжу пройшли навчання або практичну підготовку за кордоном протягом 2017 року. Це стало можливим завдяки реформуванню системи вищої освіти України та зокрема через запровадження програм академічної мобільності. За словами директора закладу Олега Кукліна, адміністрації навчального закладу, саме такі досягнення тут вважають найголовнішими в нинішньому році. Про це працівники та студенти розповідали під час прес-конференції, що відбулася в прес-центрі «Нової Доби».

«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

– Цього року вперше дві наші студентки протягом одного семестру пройшли навчання в ISMA University (м. Рига, Латвія) за програмою академічної мобільності Еразмус+, – говорить директор Центру кар’єри та міжнародних зв’язків Ольга Рилова. – Ця програма, в першу чергу, є популярною серед студентів з хорошим рівнем володіння англійською мовою (В1). Після відбору за рівнем володіння англійською мовою вони проходять відбір за навчальним та науковими досягненнями та соціальними активностями.
Всі витрати, пов’язані з оформленням візи, медичного страхування, оплатою переїзду та житла, покриває грант у розмірі 750 євро на місяць та разова виплата 275 євро після завершення програми. Після проведення нескладних арифметичних дії, можна помітити, що на місяць студент отримує суму, яка значно перевищує розмір середньостатистичної заробітної плати в Україні. Також слід зазначити, що у 2018 році навчання в ISMA University зможуть пройти ще дев᾽ять студентів ЧДБК. Загалом же бізнес-коледж залучив від програми Еразмус+ понад 50 000 євро.

«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

– Я навчалася в Рижському університеті «ISMA» один семестр за спеціальністю «економіка», розповідає студентка Тетяна Буката. – Це навчання дуже відрізнялося від нашого, але ми дуже швидко звикли до цього. Дуже привітні всі люди і сам університет з радістю приймав таких студентів. Мені особливо сподобалося, як там організований проїзд у громадському транспорті. Проїзд коштує 2 євро. Для студентів виготовляють іменний квиток і спеціальні проїзні, які дають можливість їздити за 30 центів.

«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

– Ця сума стає ще меншою, якщо врахувати, що нам в кінці виплатили ще 275 євро на транспортні витрати, – приєднується до розмови студентка Ірина Погорецька. – Загалом же щомісяця студенти отримують по 750 євро, без затримок. Це в той час, як у країні середня заробітна плата – 600 євро. Тобто нашої стипендії цілком вистачало на досить пристойне житло. І в їжі ми собі не відмовляли. І залишилися гроші й на те, щоб щось собі прикупити, а ви ж знаєте, що дівчатам завжди щось потрібно.

Великою популярністю серед студентів користуються програми оплачуваної літньої практики за кордоном (Німеччина та Болгарія). Це дає їм можливість отримати чудовий досвід, гарну заробітну плату, можливість подорожувати, практику англійської та німецької мови з носіями і не тільки, а також знайомство з новими людьми і культурами. У більшості випадків, роботодавці не вимагають від студентів досвіду роботи і покривають витрати на житло та харчування. Вакансії підбираються з урахуванням особистих характеристик та побажань самих студентів. Здебільшого вони отримують посади барменів, офіціантів, покоївок, помічників кухаря тощо. Але в основному це сфера обслуговування клієнтів у готельно-ресторанному бізнесі. Крім того, під час практики учасники мають достатньо велику кількість вільного часу, що дозволяє їм подорожувати або працювати додатково за сумісництвом.

«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

– Для нашого коледжу міжнародні відносини є одним із найголовніших напрямків діяльності, – відзначає студент Гусєв Андрій. – Це невипадково, адже працюєш закордоном, знайомишся з великою кількістю людей, крім того виробляється вміння приймати важливі рішення і бути самостійним. Ці зв’язки допомагатимуть далі по життю. Для мене ця поїздка в Болгарію була не стільки роботою, як відпочинком. Звернув увагу, що люди в Європі дуже добрі, готові не те що не відмовити, а й навіть самі пропонують допомогу, якщо вважають, що вона вам необхідна. Для нашої ментальності це трохи дивно.

В сучасному світі просто необхідно володіти іноземними мовами. І можливостей для їх вивчення та вдосконалення існує досить багато. Але, на думку студентки ЧДБК Дар’ї Юрченко, найбільш ефективний та цікавий варіант – це подорож до іншої країни. Для цього чудово підходить Канада, де розташовані найкращі мовні центри та школи, які пропонують різні типи програм, що допомагають студентам досягати найкращих результатів у вивчення як англійської, так і французької мови.

«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

– Я студентка третього курсу за спеціальністю «Маркетингова діяльність» і цим літом я відвідала стажування в Канаді, – говорить Юрченко Дар’я. – Я була в невеличкому місті Лондон, неподалік від Торонто. Я була там на основі програми профорієнтації. Там мала можливість практикувати свою англійську. Зранку в нас були курси англійської разом з викладачами, ми готувалися до екзаменів. В другій половині дня я мала можливість побувати на всіх факультетах коледжу: ми малювали, записували аудіо, проходили три курси в бізнес-школі. Особливо вразило, як іноземці ставляться до навчання. Вони самі себе мотивують, а викладачі просто надають їм ці можливості.

Але не лише студенти бізнес-коледжу мають можливість підвищувати свої професійні навички за кордоном. Завдяки програмі Еразмус+ у 2018 році шість викладачів ЧДБК візьмуть участь у п’ятиденних програмах обміну з можливістю викладання англійською мовою у ISMA University.

«Головне досягнення Черкаського державного бізнес-коледжу в 2017 році – міжнародні зв’язки»

– Головне досягнення Черкаського бізнес-коледжу в 2017 році – це наші міжнародні проекти, – підсумував все сказане директор Черкаського державного бізнес-коледжу, професор, д.е.н., к.пед.н. Олег Куклін. – На сьогоднішній день наш коледж бере участь у 13 міжнародних програмах.

1. Програма академічної мобільності Еразмус+ для студентів.
2. Програма академічної мобільності Еразмус+ для викладачів.
3. Напрям Жан Моне від Еразмус+.
4. Короткострокові стажування (7 – 10 днів) для студентів коледжу у Латвії та Швеції.
5. Літня оплачувана практика в Німеччині (м. Веймар).
6. Літня оплачувана практика в Болгарії.
7. Співпраця з VanWest College (м. Ванкувер, Канада).
8. U.S. Fulbright Scholar Program: Запрошення американських науковців й фахівців різного профілю для викладання і проведення досліджень.
9. Гранти Посольства Сполучених Штатів Америки для випускників американських програм.
10. Гранти для випускників американських університетів у Карловому університеті (м. Прага, Чехія).
11. Англомовна Програма «Міжнародний бізнес» спільно з Broward College, США.
12. Програма «Відкритий світ» для викладачів коледжу.
13. Програма державного департаменту США International visitors leadership Program.
– Ми заклали дуже цікавий фундамент для розвитку Бізнес-коледжу за рахунок грантів і програм. І це тільки початок. Ми плануємо, що в 2018 році від міжнародних грантів та програм ми залучимо коштів більше, ніж від платного навчання, – відзначив керівник закладу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x