В області продовжується деклараційна кампанія – 2018

В області продовжується деклараційна кампанія – 2018

Триває кампанія декларування доходів, одержаних протягом 2017 року. Торік жителі Черкаської області подали 29,5 тисяч декларацій про майновий стан і доходи за 2016 рік. Загальна сума задекларованих доходів торік склала понад 900 млн гривень. За поданими деклараціями сплачено 34 млн гривень податку на доходи фізичних осіб та 6,2 млн гривень військового збору. Податкова знижка по 4143 деклараціях до повернення склала 6,6 млн гривень. Доходи понад 1 млн гривень задекларували за 2016 рік 25 жителів області. «Нова Доба» про це дізналася в ГУ ДФС у Черкаській області.

Нагадаємо, обов’язок із подання річної декларації про майновий стан і минулорічні доходи виникає у громадян у разі:
– отримання доходів від підприємницької діяльності;
– від провадження незалежної професійної діяльності;
– отримання доходів від особи, яка не є податковим агентом (від інших фізичних осіб (резидентів або нерезидентів) – пп. 168.2.1 п. 168.2 ст. 168 Податкового кодексу України;
– окремих видів доходів, що не підлягають оподаткуванню при виплаті (пп. 168.1.3 п. 168.1 ст. 168 Кодексу);
– отримання доходів від операцій з інвестиційними активами (п. 170.2 ст. 170 Кодексу);
– отримання іноземних доходів (пп. 170.11.1 п. 170.11 ст. 170 Кодексу);
– інших доходів, декларування яких передбачено чинним законодавством.

Декларацію про майновий стан і доходи подають по строку 9 лютого фізичні особи – підприємці; по строку 30 квітня – громадяни, які зобов’язані декларувати доходи та самозайняті особи і до 31 грудня – громадяни для реалізації права на податкову знижку за 2017 рік.
При цьому вони використовуватимуть нову форму декларації про майновий стан і доходи, затверджену наказом Міністерства фінансів України від 06.06.2017 №556 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 02 жовтня 2015 року №859».
Про оновлену декларацію розповів на грудневому семінарі заступник начальника відділу аналізу та прогнозування надходжень податків і зборів з фізичних осіб та єдиного внеску управління податків і зборів з фізичних осіб Головного управління ДФС у Черкаській області Віталій Лушников. Він навів приклади заповнення декларації для вище перелічених категорій декларантів – 2018 та відповів на запитання.
Декларацію про майновий стан і доходи платники податків подають до державної податкової інспекції за місцем своєї податкової адреси (реєстрації).
При декларуванні доходів застосовуються норми та ставки податку на доходи фізичних осіб, які діють на останній день звітного податкового періоду, тобто на 31 грудня 2017 року.
Подати декларацію можна особисто або за допомогою уповноваженої особи; поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – не пізніше ніж за 5 днів до закінчення граничного строку подання декларації; в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису (не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає граничний строк її подання); а для підприємців – за допомогою Електронного кабінету.

Про відповідальність за неподання декларації. Згідно з п. 120.1 ст. 120 Податкового кодексу України неподання або несвоєчасне подання декларації підприємцем, особою, яка провадить незалежну професійну діяльність тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне неподання або несвоєчасне подання вперше та 1020 грн – за повторне протягом року порушення. Крім того, за неподання або несвоєчасне подання декларації про доходи фізичними особами – підприємцями застосовується адміністративний штраф у розмірі від 51 грн до 136 грн, а у разі повторного порушення – від 85 грн до 136 грн.
Відповідальність за неподання громадянами – декларантами декларації. Відповідно до ст. 164 прим. 1 Кодексу України про адміністративні правопорушення неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов’язкову форму обліку, – тягне за собою попередження або накладення штрафу від 51 грн до 136 грн.
Ця відповідальність не розповсюджується на випадки добровільного подання декларації (у т. ч. при реалізації права на податкову знижку).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x