Гроші, реформи й ціни: як 2018-й змінить наше життя?

Гроші, реформи й ціни: як 2018-й змінить наше життя?

У новий рік – і жити по-новому. Так, із 1 січня 2018 року набуває чинності низка законів, указів, постанов, норм та правил у країні, які вплинуть на кожного українця й черкащанина зокрема. Відтак, найголовніші зміни – зарплата та прожитковий мінімум. Розмір мінімальної зарплатні збільшили на 523 гривні, тож у 2018 році вона становитиме вже 3 723 грн на місяць. До всього, змін зазнав і прожитковий мінімум – 1 700 гривень на місяць. Підвищення «мінімалки» впливає також і на всі види державної допомоги, які від неї залежні: виплати на дітей, допомогу малозабезпеченим, які доглядають за інвалідом, соцдопомогу замість пенсії, а також виплати, пов\’язані з втратою годувальника. Однак, надто тішитися не слід: у новому році прогнозують підвищення тарифів на зв’язок, а також зросли всі види штрафів.

Чого чекати ще?
Для пенсіонерів 2018 рік приготував наступний етап пенсійної реформи. З 1 січня набирають чинності деякі норми пенсійної реформи про вихід на пенсію. З 1 січня 2018 року для тих, хто досяг 65-річного віку і 30–35-річного стажу мінімальний розмір пенсії становитиме 40 % від мінімальної зарплати, встановленої в законі про держбюджет.
Набула чинності й нова система нарахування пенсій. Тепер мінімальна кількість страхового стажу, необхідного для виходу на заслужений відпочинок, становить 25 років (до цього – 15 років). Наступні 10 років (до 2028-го року) мінімальний страховий стаж для виходу на пенсію збільшуватиметься щороку на один рік. Страховий стаж можна також купити, заплативши відповідні внески до Пенсійного фонду, мінімальний страховий внесок – 22 % від мінімальної зарплатні, місяць страхового стажу коштує 44 % від мінімальної зарплатні. Мінімальний розмір пенсії з 1 січня – 1 373 грн.
При цьому до 60 років пенсійний вік жінок, які народилися до 1 квітня 1961 року, підвищується поступово. Наприклад, жінки, які народилися з 1 жовтня 1959 року по 31 березня 1960 року йтимуть на пенсію в 58 років 6 місяців, народжені в період з 1 квітня 1960 року по 30 вересня 1960 року – в 59 років, з 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961 року – в 59 років і 6 місяців та після 1 квітня 1961 року – в 60 років.

Водночас із 1 січня підвищили пенсії військовим пенсіонерам та іншим силовикам – у середньому на 1,5 тисячі грн. Виплати підвищуватимуть залежно від стажу і розміру грошового забезпечення.
Також із 1 січня розширили список професій, які надають право на пенсію за віком на пільгових умовах. До існуючих пільговиків додали зайняті повний робочий день: ремонтом обладнання в умовах діючого виробництва і капітальним ремонтом свердловин; на роботах у зоні відчуження, де сумарна щільність забруднення території радіонуклідами становить 100 кБк/м2 і більше; пайкою виробів припоями, що містять свинець або шкідливі речовини першого/другого класу небезпеки або канцерогени; на видобутку і збагаченні уранової руди 50 і більше відсотків робочого часу; на складах, базах зберігання і поставки пестицидів і хімічної продукції, безпосередньо зайняті навантаженням, розвантаженням та складуванням пестицидів. Тему змін у пенсійному законодавстві ми досліджуватимемо у наступних номерах.
Щодо реформ – віднині офіційно стартувала й медична реформа, у межах якої пацієнти можуть самі обирати собі сімейного лікаря, а в медиків зростуть зарплати залежно від кількості пацієнтів. Також із 2018 року кількість безкоштовних препаратів має збільшитися щонайменше на 10 торгових назв і дві діючі речовини для лікування серцево-судинних захворювань, а також діабету 2 типу.
Змін зазнала й система штрафів. За порушення трудового законодавства вони значно зросли для всіх суб\’єктів господарської діяльності. З’явився також і новий вид штрафу – за несортоване сміття. З 1 січня жителі повинні почати сортувати сміття за типами матеріалів: органіка, метал, скло, пластик і папір.
Зміняться у новому році й ціни. Так зросте ціна на електроенергію для промислових споживачів – вона здорожчає на 9,5 %, а до кінця року – ще на 6 %. А також із 1 січня 2018 року відбудеться підвищення граничних тарифів на фіксовану телефонію в середньому на 8,3 %.
Укрпошта за свої послуги також підвищить тарифи: на пересилання поштових відправлень в середньому на 16 %. Відправлення посилки вагою до 1 кг обійдеться у 12 гривень, а важчих – у 14 гривень. Міжнародні відправлення подорожчають на третину.

Олена Столяр за матеріалами «Факти ICTV» та «24 канал»

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x