У Холодному Яру в січні розцвіли підсніжники (ФОТО)

У Холодному Яру в січні розцвіли підсніжники (ФОТО)

Казка про «Дванадцять місяців» стала реальністю – у Креселецькому лісництві Кам`янського лісгоспу почав квітувати рідкісний підсніжник складчастий. Місцеві лісівники помітили початок вегетації червонокнижного виду після Нового року, зараз же частина рослин вже має поодинокі квітки або ж бутони. Масового цвітіння немає і, скоріш всього, поки що не буде, оскільки почалися невеликі морози. Проте факт має місце і видається чи то природною нереальністю, чи то нереальною природністю. Про це «Новій Добі» повідомили в обласному управлінні лісового та мисливського господарства.

У Холодному Яру в січні розцвіли підсніжники (ФОТО) «Вегетаційний період підсніжника складчастого – це початок березня. Та цьогорічна тепла зима посприяла тому, що рослини почали проростати і викидати квітки. Це аномальне явище, проте підсніжник – досить зимостійкий і морозостійкий. У нашому лісництві найбільша локація цього виду, тож сподіваємося, що все-таки настане справжня зима, випаде сніг і підсніжник повернеться у звичний йому зимовий стан спокою», – розповідає лісничий Креселецького лісництва Кам`янського лісгоспу Василь Лінчевський.

Підтримує цю думку й головний лісничий Кам`янського лісгоспу Василь Борота.
«За весь час роботи у лісгоспі (з 1992 року) я такого не пам\’ятаю. Квітували підсніжники у лютому, але щоб у січні – такого не було. Цей факт нас дуже здивував, але водночас викликав і певну настороженість, адже ми не знаємо, що буде з погодою надалі, і, відповідно, й з підсніжником. Зараз цвітіння спостерігаємо в поодиноких випадках, проте вегетація розпочалася у 80-90% популяції. Сподіваюся, температурний режим повернеться до норми, рослини збережуться під сніжним покривом, а в березні заквітують на повну силу», – зазначає головний лісничий Кам`янського лісгоспу Василь Борота.

Висловив стурбованість таким явищем і завідувач кафедри екології ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Спрягайло: «Підсніжник насправді починає рости ще взимку, під сніжним покривом, проте квітку звісно не формує. Для цвітіння потрібне поєднання двох факторів: плюсової температури і освітленості (відсутності снігу). Однозначно для цього виду серед зими – це несприятливі погодні умови і спрогнозувати, що буде з локацією підсніжника складчастого далі – дуже складно. Уся надія на зимостійкість цієї рослини».

Як зазначив директор Кам`янського лісгоспу Віталій Верес,з метою запобігання фактам браконьєрства, вже посилено рейдову роботу працівниками державної лісової охорони на об\’єктах природно-заповідного фонду Холодного Яру, де зростає червонокнижний підсніжник.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x