Селен важливий для імунітету і чоловічого здоров’я

Селен важливий для імунітету і чоловічого здоров’я

Селен підвищує імунітет, є важливим антиоксидантом, зменшує запалення, а також підтримує процеси обміну речовин. Цей мінерал при неправильному дозуванні може бути вкрай небезпечним для здоров’я, але в той же час, якщо вживати його правильно, користь його значна.

Основними джерелами цього мікроелемента є продукти. У невеликих кількостях він може міститися у воді. Чоловічий організм, на думку сучасних учених, вимагає дещо більше цього мікроелемента, ніж жіночий. Ця підвищена потреба пояснюється впливом селену на діяльність чоловічої сечостатевої системи.
До основних функцій селену в організмі людини належать: стимуляція імунітету, участь у синтезі білка, попередження утворення пухлин, допомога у формуванні еритроцитів, гальмування процесів старіння, нейтралізація і виведення сторонніх речовин із організму, стимуляція репродуктивної функції, нормалізація функціонування нервової системи, гальмування захворювань серцево-судинної системи.

Селен є органічний та неорганічний. Неорганічний міститься в ґрунті, органічний – у рослинах. Раціон людини обов’язково повинен містити продукти, багаті селеном. Важливо зробити наголос на споживанні вітаміну E, адже він допомагає селену проникати в клітини.

Цей мінерал міститься в помідорах і часнику, у білих грибах і печерицях, в олії оливок, фісташках, кукурудзяній, вівсяній та гречаній крупі, у пшеничних висівках, пивних дріжджах і морській солі. Окрім того, мікроелемент можна знайти у яйцях курей, деяких сортах риби, печінці та нирках тварин.

Дефіцит селену викликає біохімічні зміни в організмі, які можуть призвести до багатьох серйозних захворювань. Нестача цього мікроелемента в організмі людини найчастіше спостерігається за умов підвищеної виснаженості організму, дефіциту селену в ґрунті, хвороб травної системи. Тривалий дефіцит селену в організмі може призвести до таких наслідків, як гіпотиреоз, кретинізм, збої в роботі щитовидної залози, зниження імунітету, анемія, катаракта, кардіопатія, атеросклероз, захворювання шкіри, нігтів і волосся, часті запальні процеси, хвороби печінки, затримка розвитку в дитячому віці.

Перенасичення організму селеном теж не можна допускати, адже це загрожує дуже серйозними наслідками, зокрема, сильним отруєнням. У більшості випадків передозування трапляється внаслідок нераціонального застосування харчових добавок, збагачених цим мікроелементом. Із основних симптомів передозування можна виокремити такі: нудота, блювання; нестабільний психоемоційний стан; підвищена ламкість нігтів і волосся; еритема шкіри; постійний запах часнику з рота і від шкірних покривів; збої у роботі печінки.

Пам’ятайте, що селен не виробляється в людському організмі, тому єдиний шлях його отримання – здорове, різноманітне харчування.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x