Потурбуйтеся про сівозміну на городі

Потурбуйтеся про сівозміну на городі

Сівозміна – природній і найпростіший спосіб підвищення родючості грунту, який людство навчилося успішно використовувати ще сотні років тому. Його постійно застосовують у великих і малих фермерських господарствах. А от городники нерідко забуваються. І не лише тому, що лінуються чи не хочуть, а просто не знають, яку культуру після якої варто сіяти. На щастя, цю проблему вирішити не складно. І зробити це варто саме зараз, поки є достатньо вільного часу, і можна спокійно розібратися, що і де посадити наступної весни.

На будь-якій присадибній ділянці, як правило, вирощуються різноманітні культури. Оскільки кожна з них виявляє специфічну дію на землю, то дуже важливо дотримувати агротехнічних рекомендацій із чергування рослин. Дотримання грамотної сівозміни забезпечує гармонічний вплив різних культур одна на одну за допомогою ґрунту і забезпечує багаті урожаї рік у рік.

Багаторазові посадки однієї й тієї ж культури на одній і тій же грядці значною мірою виснажують ґрунт, а також у ньому накопичується критична маса збудників інфекцій і небезпечних шкідників.

Якщо ж ви дотримуватися принципів сівозміни, то структура і якісний склад ґрунту кардинально змінюється на краще, а вирощувані рослини одержують сприятливе середовище для вегетації й наступного плодоносіння. Крім того, послідовно висаджені культури здобувають природній імунітет до основних шкідників, захворювань та інших негативних факторів.

Досвідчені городники давно помітили наступну закономірність: після коренеплодів найкраще висаджувати овочеві культури з плодами на розгалужених гілках, наприклад, огірки або горох. Відомо, що горох, квасоля, сочевиця збагачують родючий шар ґрунту азотом, ось чому після них є сенс засадити грядку культурами, вимогливими до вмісту цього хімічного елемента, наприклад, усі види капусти.

Найкращі попередники для городніх рослин
* Для всіх зелених культур (за винятком салату) – коренеплоди, цибуля, огірки, капуста.
* Для салату – рання картопля.
* Для огірків – рання білокачанна або цвітна капуста, а також картопля, цибуля на зелень, горох, томати й буряк.
* Для перцю – озима пшениця, багаторічні трави, наприклад, конюшина, листяна зелень, квасоля, горох.
* Для гарбузових – цвітна капуста, цибуля, часник, квасоля, горох.
* Для моркви – томати, буряк, цибуля-порей і картопля.
* Для ріпчастої цибулі – ранньостиглі сорти капусти, огірки, зелені культури (пряні трави: петрушка, кріп, базилік, рукола, щавель, шпинат), гірчиця та картопля.
* Для цибулі-порею – капуста, картопля, квасоля, горох.
* Для редьки й редису – огірки, томат, ранні сорти картоплі, цибуля.
* Для селери (коренеплоди) – картопля й капуста.
* Для квасолі й гороху – томати, коренеплоди, капуста ранніх і середньостиглих сортів.
* Для баклажанів – квасоля, огірки, капуста.
* Для буряка – рослини сімейства гарбузових, ранні сорти картоплі, капуста, у тому числі й пізні сорти, квасоля, цибуля і томати.
* Для картоплі – кабачки, огірки, гарбуз, капуста, патисони, коренеплоди, цибуля, часник, квасоля.
* Для томатів – огірки, капуста.
* Для часнику (яровий і озимий) – огірки, гарбуз, кабачки, патисони, коренеплоди, квасоля.
* Для всіх видів ранньої капусти – томат, картопля, цибуля на ріпку, горох, усі коренеплоди, за винятком брукви, редьки й редису.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x