Децентралізація на Черкащині: за 2017 рік створено 20 нових ОТГ

Децентралізація на Черкащині: за 2017 рік створено 20 нових ОТГ

Перспективи розвитку об’єднаних територіальних громад, динаміку децентралізації на Черкащині та головні досягнення за 2017 рік обговорювали провідні учасники реформи децентралізації у регіоні під час бізнес-ланчу «Децентралізація на Черкащині: підсумки-2017, перспективи-2018». Захід відбувся 17 січня у Черкаському Центрі розвитку місцевого самоврядування, інформує власний кореспондент «Нової Доби».

Як зауважив директор Черкаського ЦРМС Сергій Слинько, нині Черкащина має усі шанси стати передовою областю України за динамікою створення нових громад. Радники Центру, що є експертами у питаннях децентралізації, фінансів, юриспруденції, комунікації, надають постійну підтримку новоствореним громадам та сприяють процесу їхнього подальшого розвитку. Саме Черкаський ЦРМС виступив ініціатором проведення на Черкащині безпрецедентної конференції старост ОТГ регіону, що відбудеться у лютому. Також цьогоріч заплановано цілу серію стаді-турів до успішних ОТГ, які наочно продемонструють переваги об’єднавчих процесів.
За словами заступника директора Департаменту регіонального розвитку Черкаської ОДА Сергія Даниленка, у 2017 році було проведено низку заходів для новоутворених ОТГ – це спільні виїзди до громад, семінари для їхніх працівників, прес-тури, стаді-тури, форуми та інші. Цьогоріч вперше відбувся процес приєднання − Скотарівської сільської ради до Шполянської ОТГ. Було утворено першу ОТГ на межі 2-х районів − Золотоніського та Драбівського – Зорівську.

– Уже на початку 2018 року були проведені роботи по плануванню з нашими партнерами: виїзди розплановані вже на три місяці вперед. З підготовки громад, які ще не об’єдналися – також серйозні плани. Як мінімум 10 приєднань очікуємо у першій половині цього року, – розповідає Сергій Миколайович. – На сьогодні ми вже маємо 26 об’єднаних територіальних громад у Черкаській області, з них 20 створили у минулому році. За цим показником увійшли у п’ятірку найкращих областей України, де створено найбільше ОТГ.
Сергій Даниленко наголосив, що цьогоріч заплановано продовжити спільну традицію Департаменту та Черкаського ЦРМС – а саме, провести ІІІ міжрегіональний форум «Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад», що допомагає громадам отримувати новий потужний стимул для свого розвитку. У жовтні 2017 року на Черкащині відбувся ІІ регіональний форум «Залучення ресурсів для розвитку територіальних громад», який зібрав велику кількість учасників – понад 200 осіб.
Радник із питань децентралізації Черкаського ЦРМС Сергій Гончар відзначив, що протягом 2017 року Черкаським ЦРМС було проведено низку громадських обговорень щодо об’єднання в територіальні громади та виїзних консультацій з керівництвом міст, селищ та сіл регіону щодо утворення ОТГ. Також організований цілий ряд просвітницьких заходів щодо перших кроків новообраної влади в ОТГ.
– Об’єктивних негативних чинників в реформі децентралізації просто не існує. Є суб’єктивні речі, які створюють певні «перепони», але це залежить від самих суб’єктів кожної громади. Цьогоріч ми плануємо організувати принаймні 5 стаді-турів по Черкаській області та 5 стаді-турів по Україні. Можливо, зробимо такий захід за кордоном (поки ще йдуть переговори), – говорить Сергій Гончар. – Я думаю, що у цьому році ми активізуємо роботу саме з сільськими головами. Також передбачається участь у всеукраїнських прес-конференціях.
Зі слів радника з питань місцевих фінансів Миколи Гулька, усі новостворені ОТГ у 2017 році успішно пройшли випробування на формування своїх бюджетів. Цьому сприяли виїзні семінари до новостворених ОТГ, кущові тренінги для фінансистів та бухгалтерів ОТГ та спеціалізовані тренінги для голів, бухгалтерів та фінансистів ОТГ.

Децентралізація на Черкащині: за 2017 рік створено 20 нових ОТГ

– За 2017 рік з громадами були проведені 42 консультації у телефонному та електронному режимі. Проведено 11 виїзних тренінгів, семінарів з питань особливостей формування місцевих бюджетів на 2018 рік, у тому числі бюджетного планування за програмно-цільовим методом. Проведено 2 виїзні семінари з питань складання проектів бюджетів у тих громадах, в яких вибори відбулися 24 грудня – це Буцька і Михайлівська громади.
Микола Гулько також зазначив, що у грудні 2018 року Черкаським Центром розвитку місцевого самоврядування заплановано проведення першого спеціалізованого форуму фінансистів об’єднаних громад та стаді-турів у найбільш успішні об’єднані громади України.
Про юридичні консультації, які допомагали новоствореним ОТГ та вирішенні перших важливих викликів розповіла юрисконсульт Черкаського ЦРМС Наталія Даньковська.
– У 2017 році організовано два стаді-тури до Запорізької та Хмельницької областей з питань освіти та надання адміністративних послуг. Були проведені тренінги з питань реорганізації та кадрів ОТГ. Участь у цих тренінгах взяли близько 80-ти осіб. З травня 2017 року було надано близько 300 консультацій з юридичних питань. Навіть цьогоріч, а саме 2-го січня з восьмої години ранку, до нас почали звертатися представники громад за консультаціями, – повідомляє Наталія Даньковська. – Як показує практика такі консультації дійсно допомагають уникнути подальших помилок, оскільки звертаються з різними питаннями: процедури, що передують прийняттю рішення про об’єднання і перших виборів, повноваження старост, адміністративні послуги, передача комунального майна, земельні питання та інші.

Як зазначив радник із питань з питань регіонального розвитку Григорій Перерва, у 2018 році для цілого ряду ОТГ на Черкащині було підготовлено стратегії розвитку та проекти, спрямовані на розвиток громади.

– На Черкащині було визначено амбіційне завдання: підготувати 5 стратегій розвитку до кінця 2017 року. На сьогодні можна сказати, що цілі досягнуто. Підготовлено 4 повноцінні стратегії розвитку – це Шполянська, Набутівська, Стеблівська та Тальнівська громади. Надано допомогу по вдосконаленню та підготовці плану реалізації стратегії для Білозір’я. На цей рік також будемо розробляти не менше п’яти стратегій, – сказав радник.
За словами Григорія Перерви, цьогоріч заплановано розширити співпрацю в рамках проектного менеджменту з громадами, сформувати команду проектних менеджерів та провести Ярмарку проектних ідей.
Радник з комунікацій Оксана Савіцька констатувала, що Черкаським ЦРМС було започатковано масштабну інформаційну кампанію «Досвід успішних об’єднаних громад Черкащини», у рамках якої проводяться прес-тури до провідних ОТГ регіону. Для ОТГ було започатковано просвітницьку кампанію «Ефективні комунікації для ОТГ», у рамках якої громади навчаються бути не лише успішними, але й відомими для інвесторів та партнерів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x