Як доглядати за кімнатними рослинами взимку

Як доглядати за кімнатними рослинами взимку

Нерідко взимку навіть найдосвідченіші квітникарі помічають, що їхні зелені улюбленці не надто добре себе почувають. І це не дивно, адже, хоча кімнатні рослини і не залежать від пір року такою мірою, як ті, що ростуть під відкритим небом, вони теж залежать від особливостей погоди. Узимку домашнім квітам особливо необхідні турбота і піклування людини. І якщо в перший місяць нинішньої аномально теплої зими ці особливості не надто давали про себе знати, то зараз в очікуванні обіцяного синоптиками похолодання, саме час пригадати, якого саме догляду потребують домашні рослини взимку.

У багатьох наших квартирах узимку не так тепло і комфортно, як нам хотілося б. Причин для цього достатньо, і одна з них – протяги. Якісні пластикові вікна поки є не у всіх, а звичайні дерев’яні рами майже завжди пропускають холод. Старі вікна, у яких є щілини, варто заклеїти, а квіти посунути так, щоб їхнє листя не торкалося до холодних віконних шибок – саме через це взимку листя і квітки часто зіщулюються і обсипаються. Якщо є можливість, квіти краще розмістити на світлі, але не на підвіконнях.
Якщо квіти залишаються стояти на підвіконнях, а в квартирі все-таки прохолодно, можна утеплити квіткові горщики – хоча б поставити їх на пінопласт. Найбільш тендітні варто поставити в просторий дерев’яний ящик, заповнений крихтою з пінопласту, або покласти між горщиками м’яку теплу тканину. Загалом на майбутнє, зверніть увагу на те, що глиняні горщики хоча й більш «природні», але значно холодніші за пластикові. Тому взимку рослини краще почуваються таки у пластику.

Теплолюбні кімнатні рослини взимку не слід тримати на підвіконні – їх потрібно поставити туди, де тепліше. Але не забувайте, що світла у них має бути достатньо. Повертати горщики з квітами треба регулярно: взимку їм особливо важко «ловити» світло, адже сонце не піднімається так високо, як улітку. Як тільки ви помітите, що листя кімнатних рослин почало жовтіти й опадати, відразу ж переставляйте їх у більш тепле місце. Однак часто переставляти квіти не слід: вони «звикають» до певного місця, і постійне переміщення може погіршити їхній стан.
Поливати рослини взимку потрібно зовсім не так, як улітку. Якщо полив рясний, а в квартирі тепло, рослини починають витягуватися, але при цьому стебла у них тонкі, а листя дрібні. Щоб уникнути цього, слід поливати рослини не частіше разу на тиждень, або тільки тоді, коли земля в горщиках підсихає. Рослини треба обприскувати чистою водою і рихлити землю – це дозволить повітрю краще проникати до коріння рослин.
Необхідна кімнатним рослинам і нормальна вологість повітря: приміщення треба регулярно провітрювати, але так, щоб холодне повітря не потрапляло на листя і квіти. Якщо це не допомагає і повітря залишається сухим, встановіть рослини в піддони зі зволоженим керамзитом або обприскуйте їх щодня. При підвищеній сухості повітря рекомендується ставити рослини поруч, влаштовуючи щось на зразок природного куточка: разом їм легше зберегти навколо себе вологий мікроклімат.

Рослини взимку «сонні», а от шкідники цілком активні, особливо ті, що люблять сухе повітря. Можна змивати шкідників під звичайним душем, широке листя протирати мильним розчином, а також використовувати спеціальні інсектициди для боротьби зі шкідниками кімнатних квітів – вони продаються в квіткових магазинах. Допомагає і такий домашній засіб: часник і цибулю дрібно нарізають, заливають водою і настоюють кілька годин, потім настій проціджують і обприскують ним рослини 2–3 рази на тиждень.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x