За лебедів біля черкаської дамби не варто хвилюватися – екологи

За лебедів біля черкаської дамби не варто хвилюватися – екологи

Сьогодні, 23 січня, до Державної екологічної інспекції у Черкаській області надійшло повідомлення від місцевих жителів ст. Панське Черкаської області про те, що на відстані 150 метрів від дамби знаходиться зграя лебедів, яка не відлетіла до теплих країв на зимівлю. Про це «Нова Доба» дізналася від Олександра Познякова, заступника начальника Державної екологічної інспекції у Черкаській області.

Спеціалісти інспекції провели обстеження і з’ясували, що зграя нараховує близько 50 особин і знаходиться в Липівському орнітологічному заказнику на одній з невкритих кригою водних ділянок.

Іноді деякі перелітні птахи залишаються зимувати, якщо зима тепла. Приміром, лебеді часто залишаються взимку на водоймах, які не замерзають. Особливо поблизу теплових електростанцій, інших об’єктах де є незамерзлі відкриті водойми.

Також, однією з причин того, що птахи не мігрували на південь, може бути пізній виводок, коли потомство ще не може стати на крило. У такому випадку дорослі чекають до останнього, а потім приймають виважене рішення – або залишають виводок, або ж лишаються самі.

– Хочу всіх заспокоїти з приводу даної ситуації, адже на даний час в заказнику нараховується значна кількість незамерзлих ділянок, на які птахи можуть перелітати. Навіть якщо крига скує всю водойму, лапи у лебедів не мерзнуть на льоду. Вони триматимуться купки. Їх можна буде підгодовувати. Якщо виникне необхідність, будемо рятувати, хоча тут знову-таки проблема – у неволі ці дикі птахи погано їдять. Також просимо не турбувати птахів, бо наближення людини може їх сполохати.

Ситуація лишається на контролі Державної екологічної інспекції у Черкаській області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x