Як Черкащина опинилася у сніговому полоні

Як Черкащина опинилася у сніговому полоні

Минулі вихідні надовго запам’ятаються жителям Черкас й області. Важкий мокрий сніг, а потім мороз за лічені години перекрили автошляхи, поламали дерева, пообривали дроти електропостачання. Десятки населених пунктів Черкащини опинилися в крижаній облозі, а в обласному центрі навіть оголосили надзвичайну ситуацію. Через низку аварій багатотисячне місто майже повністю залишилося без води.

Зранку 18 січня на території міста Черкаси, внаслідок налипання мокрого снігу, відбулися падіння дерев на проїжджі частини автомобільних шляхів. Для розпилювання дерев та звільнення автошляхів залучили відповідні спецслужби. Патрульні поліцейські забезпечували регулювання дорожнього руху та надавали допомогу водіям, які потрапили у снігові замети. Вже тоді ситуація стала досить напруженою, але, як виявилося, це був лише перший подих крижаної стихії.

– 19 січня унаслідок ускладнення погодних умов та спрацювання систем захисту були відключені об’єкти електричних мереж та порушено електропостачання 140 населених пунктів Черкаської області, – розповідає речник Управління ДСНС у Черкаській області Костянтин Проценко. – 134 населені пункти залишился без світла частково та 6 повністю. Без електропостачання залишалися 8 лікарень, 68 шкіл, 55 дитячих садків, 1 школа-інтернат та 2 котельні.

Чи не найбільше постраждав унаслідок негоди обласний центр. Потужний снігопад, який пройшов Черкасами та областю 18 січня, став причиною оголошення в обласному центрі надзвичайної ситуації за категорією 10760 − «Припинення життєдіяльності об’єктів водопостачання». Місто майже три доби на 80 % залишалось без водопостачання внаслідок того, що були пошкодженні дві стратегічні лінії електропередач (зокрема резервна), які живлять станцію водозабору в селищі Свидівок. Ситуацію ускладнювало те, що аварія сталася за 20 з лишком кілометрів від міста, глибокий вологий сніг та дійсно надзвичайно складні погодні умови.

Однією з основних проблем, які виникли внаслідок стихії, стало блокування автошляхів. Задіяна комунальними службами населених пунктів області техніка, не одразу змогла впоратися зі своєю роботою, хоча й готувалася до таких умов протягом попереднього періоду.

За словами рятувальників, лише за добу 19 січня для надання допомоги під час ускладнення погодних умов підрозділи Управління ДСНС у Черкаській області залучили у 37 випадках. Зі снігових заметів вивільнили 303 одиниці техніки, з яких 245 вантажні автомобілі, 2 автобуси з пасажирами, 1 автомобіль «швидкої медичної допомоги». Надали допомогу 442 особам. Найскладніша ситуація була на ділянках автодороги М-05 Київ–Одеса біля села Ладижинка та села Собківка, автодороги М-12 Стрий–Тернопіль–Кропивницький–Знам’янка біля села Бабанка та села Оксанино, а також біля села Доброводи на автодорозі Умань–Черкаси. Протягом 21 січня інженерні групи пожежно-рятувальних підрозділів області розпиляли та прибрали з автодоріг та житлового сектору 33 повалені дерева.

Остаточно дороги стали проїзними лише на ранок 22 січня. Рух транспорту на автодорозі М-05 Київ – Одеса повністю розблоковано та забезпечено по двох смугах в обох напрямках. Для оперативного надання допомоги в буксируванні транспортних засобів на автодорозі М-05 Київ – Одеса в межах Черкаської області виставили 9 постів ДСНС із автомобілями підвищеної прохідності.

Загалом після проходження по Черкаській області балканського циклону надано допомогу 2712 особам, на автодорогах вивільнені 1366 автотранспортних засобів.

Хоча на сьогодні наслідки стихії в багатьох населених пунктах і між ними вже усунено, синоптики не радять особливо розслаблятися. За інформацією Черкаського обласного гідрометцентру, надходження холодного повітря з півночі зумовлює зниження температури повітря до помірних, а у нічні години – сильних морозів. Прогнозується пік холоду з нічними показниками до 15−20º морозу. Без істотних опадів. На дорогах і тротуарах збережеться ожеледиця. У кінці робочого тижня можна очікувати послаблення морозів до -10..-15º та невеликі опади. Синоптики радять звернути увагу на великі маси снігу на балконах і дахах будинків, інших спорудах, які з послаб­ленням морозів стануть небезпечними, тому краще вже зараз очистити поверхні від снігу. Неочищені від снігу тротуари ставатимуть усе більш слизькими, що може викликати травмувань людей. На водних об’єктах області льодостав посилюватиметься. Проте небезпеку створюють замасковані снігом ополонки та нерівномірна товщина льоду під снігом.

Олеся Зінченко, Владислав Бедринець

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x