Яким був стан води в акваторії Кременчуцькому водосховищі

Яким був стан води в акваторії Кременчуцькому водосховищі

Лабораторією гідрометеослужби у ІV кварталі на акваторії Кременчуцького водосховища в районі м. Черкаси було відібрано 24 проби води. Відбір проб води проводився на трьох створах: 2 км вище міста (фоновий створ); у межах міста (перший контрольний створ) та 6 км нижче міста (другий контрольний створ). «Нова Доба» про це дізналася в Черкаському обласному центрі з гідрометеорології.

Як показують спостереження, середньоквартальний вміст більшості речовин не перевищував ГДК. Газовий склад води задовільний, середній вміст кисню був в межах 9−10 мгО/дм3. У фоновому створі середні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного – 3,0 ГДК, фенолів – 3,0 ГДК. Також перевищення спостерігались по важким металам: мідь – 6,0 ГДК, цинку – 2,8 ГДК, мангану – 2,0 ГДК. У порівнянні з даними спостережень минулого кварталу концентрації мангану зменшились в 2,2 рази, а концентрації заліза загального в 1,7 рази.

На першому контрольному створі середньоквартальні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного – 5,0 ГДК, фенолів – 4,0 ГДК та азоту амонійного – 1,3 ГДК.
НА ДРУГОМУ КОНТРОЛЬНОМУ СТВОРІ середні концентрації вище ГДК відмічені з хрому шестивалентного – 5,0 ГДК, фенолів – 4,0 ГДК та азоту амонійного – 1,2 ГДК. Також перевищення спостерігались по важким металам: мідь – 5,1 ГДК, цинку – 4,6 ГДК, мангану –1,8 ГДК.
Отже, поверхнева вода в акваторії м. Черкаси продовжує бути забрудненою важкими металами, фенолами та сполуками азоту вище допустимих норм.
Причиною такого забруднення являються в основному побутові та промислові стічні води Канева, Золотоноші, Черкас.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x