«В Україні для музикантів бракує залів із середньою місткістю» – солістка «Один у каное»

«В Україні для музикантів бракує залів із середньою місткістю» – солістка «Один у каное»

Сьогодні у межах арт-фестивалю «Гайда», який відбудеться в Черкасах, виступить чимало самобутніх українських музичних колективів. Серед них – інді-поп-гурт «Один в каное». На запитання журналістів у прес-центрі «Нової Доби» сьогодні відповідала Ірина Швайдак, солістка гурту.

Вже зовсім скоро гурт вирушає у тур містами України зі своїм новим альбомом. Не оминуть і Черкаси.
– Черкащина – для нас не чужий край, адже наша попередня барабанщиця з Черкащини, з Корсуня-Шевченківського. Вона багато розповідала нам про Черкаси. А ми вперше приїхали сюди два роки тому, це була презентація першого нашого альбому. Виступали у специфічному приміщенні, але нас дуже тепло прийняла публіка. Для музиканта враження про місто формують якраз слухачі. Тому ми з задоволенням приїхали сюди приїхали вдруге і приїдемо втретє, – розповідає пані Ірина.

Як зазначає Ірина Швайдак, для музикантів в Україні немає базових умов для розвитку, тому виконавцям доводиться активно шукати можливі варіанти представлення себе у різних регіонах.

«В Україні для музикантів бракує залів із середньою місткістю» – солістка «Один у каное»

– Є умови для музикантів, які збирають великі зали. Вони можуть зупинитися у великих містах, де є філармонії, будинки культури. Для музикантів-початківців, або які намагаються розширити коло аудиторії, бракує залів із середньою місткістю. Тому часто виконавцям немає можливості їздити містами, бо немає де виступати. В нашій країні треба вміти шукати вихід зі становища, – говорить співачка.

На запитання про мовні квоти у медіа пані Ірина відповіла, що це є позитивним кроком, адже дає поштовх україномовним виконавцям, з’являється конкуренція, завдяки якій сфера буде активніше розвиватися.
– В силу введення квот, для нашого гурту, мабуть є підтримка, але ми її особливо не відчули. Ми не часто слухаємо радіо, тому не знаємо достеменно, де наші пісні звучать, а де ні. Досі на деяких радіостанціях є звичка не запитувати в музикантів, чи можна транслювати їхню музику, чи ні. Нічого поганого нам вони не роблять, адже нашу музику чують. Але культури в цьому плані все ще не вистачає, – говорить Ірина.

Як пояснила пані Ірина, гурт не відображає своїх суспільно-політичних переконань у музиці, однак поза творчістю усі учасники гурту мають свою громадянську позицію. «Ми є громадяни своєї країни, тому, перед ким би ми не стояли, ми не приховуємо своєї проукраїнської позиції» – зазначила солістка.

Довідка: У складі колективу також виступає гітарист Устим Похмурський і барабанщик Ігор Дзіковський. Ірина та Устим вже кілька років поспіль присвячують своє життя музиці, барабанщик же поєднує виступи і з іншою професією. Гурт працює без менеджера і продюсера. Виконавці самостійно реалізують бачення своєї творчості. Цікаво, що назва «Один в каное» походить від індіанського імені.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x