Андрухович: «В Україні немає професійної літературної критики»

Андрухович: «В Україні немає професійної літературної критики»

Під час прес-конференції в прес-центрі «Нової Доби», що проходить в рамках другого зимового арт-фестивалю «Гайда» відомий український поет, прозаїк, перекладач, есеїст. кандидат філологічних наук, котрий живе і працює в Івано-Франківську, Юрій Андрухович поділився власними спостереженнями з приводу стану літературної критики в Україні і її публікацій у ЗМІ.

– Я просто не бачу сьогодні в Україні літературної критики, – відзначив письменник. – В сенсі тому, як частини літературного життя. Я не бачу рецензій. Є в медіа просто інформація про таку-то книжку, на рівні переказу, про що там. І в коментах може пару людей написати: «Не купуйте, бо викинете гроші.» Або просто навколотусовочні тексти, скажімо, у того стипендія за кордоном, а тому вкотре дали якусь нагороду чи премію.

Я вже забув, коли читав щось таке, де людина аналізує мій текст. І не просто пише, що це погано, а доводить, чому це погано, аргументовано, працюючи з текстом.

Можна було б подумати, що це так усюди, але ні. Я знаю, як це скажімо в Польщі, що поруч з нами. А в Німеччині, наприклад, найсерйозніші газети просто не можуть існувати без великого розділу присвяченого книжкам, де публікуються фахові рецензії.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x