Нотгельди Німеччини

Нотгельди Німеччини

Під час революції та у період НЕПУ на території Україні була досить поширеною практика випуску місцевих та приватних грошових знаків. Про такі випуски на Черкащині ми писали минулого разу.

Нотгельди Німеччини Значно поширенішим це явище було у Німеччині під час та особливо після Першої світової війни. У цій країні такі грошові знаки отримали назву нотгельди. Нотгельд з німецької перекладається як надзвичайні , вимушені гроші.

Нотгельди Німеччини Як і у інших країнах, випуск місцевих та неурядових грошових знаків був викликаний нестачею готівки загалом, нестачею дрібних розмінних знаків та згодом гіперінфляцією.

Нотгельди Німеччини Нотгельди Німеччини Вперше нотгельди були випущені 31 липня 1914 року у Бремені. Повна емісія трьох номіналів (1, 2 та 2,5 марки) становила лише 100 марок. Ініціатива була підхоплена іншими містами і країна швидко наповнилася найрізноманітнішими грошовими знаками. Нотгельди випускали уряди земель, муніципалітети, фірми, магазини, заклади харчування тощо. Нотгельди випускалися як у формі банкнот, так і формі монет. Причому матеріал для виготовлення цих грошових знаків був найрізноманітніший – від власне паперу і металу до тканини, старих гральних карт, шкіри, дерева, порцеляни і навіть пресованого вугілля.

Оскільки випуски нотгельдів не були санкціоновані Центральним банком, з юридичної точки зору вони вважалися незаконними платіжними засобами. Але в умовах скрути Першої світової, революції, а згодом економічної кризи першої половини 1920-х років на це ніхто не зважав. Здається, не має такого містечка у Німеччині, яке б не випускало свої нотгельди.

Нотгельди Німеччини Як правило, нотгельди приймалися у якості платіжних засобів на території їх емітента. Та були й винятки, як, наприклад, грошові знаки німецької державної залізниці.

Нотгельди Німеччини Спочатку нотгельди мали невеликі номінали й випускалися невеликими тиражами. Згодом, у першій половині 1920-х років, коли інфляція складала сотні відсотків на місяць, з’явилися так звані інфляційні нотгельди номіналами у мільйони та мільярди марок. Але дрібні номінали також продовжували друкувати. Виявилося, що величезна кількість нотгельдів та їх цікаве оформлення викликало появу значної кількості колекціонерів цих незвичних грошових знаків. Хоча нотгельди дрібних номіналів формально й залишалися платіжними засобами, але ними як грошима вже ніхто не користувався, купуючи їх для власних колекцій.

Нотгельди Німеччини Після Першої, а особливо після Другої світової війни територія Німеччини значно зменшилася. Тому значна кількість нотгельдів була випущена на території тепер вже Польщі, Чехії, Франції. У цих країнах муніципалітети та підприємці випускали грошові сурогати. Але поміж інших країн саме німецькі нотгельди вирізняються своїм оформленням. Міста ніби змагалися один з одним красою своїх грошей, випускаючи бони з зображенням пам’яток архітектури, пов’язаних з ними історичних подій, побутових сцен тощо. Зустрічаються цілі розповіді, які можна прослідкувати, якщо скласти послідовність нотгельдів того чи іншого міста за номіналами. На одних – історія німецької зброї, на інших – легенда про перемогу над драконом славного лицаря, на третіх – найвизначніші події з історії міста. Є навіть серія нотгельдів з зображеннями пригод барона Мюнхгаузена!

Нотгельди Німеччини Невелика ціна (близько 1 долара за штуку), значне різноманіття та зовнішня привабливість робить нотгельди доступним та цікавим предметом колекціонування. Зібрати повну колекцію нотгельдів, вочевидь, неможливо. Кількість різних нотгельдів нараховує кілька сотень тисяч екземплярів. Але колекціонування тим і цікаве, що ніколи не закінчується!

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x