На Черкащині до 10 % знизився рівень безробіття

На Черкащині до 10 % знизився рівень безробіття

Протягом 2017 року в Черкаській області рівень безробіття населення віком від 15 до 70 років знизився до 10 %. Рівень зайнятого населення зріс до 56,7 %. Про це «Нова Доба» дізналася на прес-конференції, що відбулася 31 січня в Черкаському обласному центрі зайнятості. На заході також підсумували результати минулого року та обговорили пріоритети на наступний.

Як зазначив директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко, завдяки підвищенню результативності роботи щодо оперативного працевлаштування громадян, чисельність безробітних станом на 1 січня 2018 року, у порівнянні з відповідною датою 2017 року, зменшилася на 10,2 % (2 000 осіб) та становила 18,2 тисячі осіб.

– Дієвим механізмом для сприяння працевлаштуванню безробітних є одноразова допомога по безробіттю для заняття підприємницькою діяльністю. Попри те, що кошти на ці цілі більше не виділяються, ми все одно намагаємося знайти резерви, – говорить Григорій Григорович. – За минулий рік 58 осіб з-поміж тих, що звернулися до нас, змогли започаткувати власну справу. В основному, це представники квотних категорій. З них 33 учасники АТО, 8 осіб із інвалідністю та 7 безробітних з числа вимушено переміщених осіб.
Зокрема, з початку року послугами обласної служби зайнятості скористалися 56,6 тисяч безробітних, що на 11,1 % менше, ніж у 2016 році (по Україні – на 10,4 %).

Попитом користуються робітничі професії, робітники сфери послуг та сільського господарства. Найбільше заробляють: полірувальники оптичних деталей – 15 000 гривень, робітники з комплексного обслуговування сільськогосподарського виробництва – 11 000 гривень, адміністратори, радіомеханіки з ремонту радіоелектронного устаткування та токарі – 10 000 гривень, інженери з технічного нагляду будівництва – 9 000 гривень.

Налагодження тісної співпраці з роботодавцями сприяло зростанню кількості роботодавців, які співпрацювали з центрами зайнятості області щодо задоволення кадрових потреб. З початку року 6,9 тисяч роботодавців заявили про потребу в працівниках.

Всього протягом року надійшло 36,8 тисяч вакансій, що на 1,2 % більше, ніж у 2016 році. На цей період укомплектовано понад 34,2 тисячі вакансій, рівень укомплектування становив 91,8 %, (по Україні – 75,2 %). Це дало змогу збільшити обсяги працевлаштованих осіб у порівнянні з попереднім роком. Торік кількість осіб, працевлаштованих за сприяння обласної служби зайнятості, зросла на 3 % та становила 35,5 тисяч осіб.
За словами Григорія Дендемарченка, протягом року було проведено чимало навчань із перепідготовки та опанування нового фаху.
– Зараз існує дисбаланс на ринку праці. Адже, навчальні заклади готують спеціалістів одних кваліфікацій, а роботодавці та виробництва потребують спеціалістів інших кваліфікацій. Тому служба зайнятості долучається до цього процесу шляхом організації професійної підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації безробітних.

У 2017 році 7,2 тисячі безробітних проходили професійне навчання, в тому числі 25 безробітних навчалися у центрах професійно-технічної освіти державної служби зайнятості. На сьогодні рівень працевлаштування після закінчення професійного навчання є одним із найвищих серед регіональних служб зайнятості – становить 98,7 % (по Україні – 95,6%).

Для юних мешканців міста та області фахівці центру зайнятості неодноразово організовували профорієнтаційні заходи. Це – анкетування, профорієнтаційні уроки й екскурсії на підприємства регіону. Надалі планується проведення психодіагностичного тестування.

Крім того, у минулому році був створений 22-серійний мультиплікаційний проект, який демонструє послідовність дій для пришвидшення працевлаштування.
Також, у Черкаському обласному центрі зайнятості впроваджуються новомодні інновації та сучасні технології – відеорезюме, електронні черги, онлайн-співбесіди та консультації у режимі Skype-зв’язку.

– Такі співбесіди проводилися не тільки з місцевими роботодавцями. У грудні до нас звернулися представники компанії «Фуджікура Аутомотів Україна Львів», які шукали спеціалістів. У результаті, до спілкування за допомогою Skype-зв’язку долучилися 14 центрів зайнятості області та 310 шукачів роботи, що зацікавилися цими пропозиціями, – резюмує Григорій Дендемарченко.

Нині розпочато обговорення проекту обласної програми зайнятості на період до 2020 року. Участь у її розробці брали як роботодавці й профспілки, так і органи влади. Наразі програма винесена на розгляд чергової сесії Черкаської обласної ради.

Новинкою є «гаряча лінія» державної служби зайнятості. Зателефонувавши за номером 0 800 50 99 66 можна отримати відповіді на всі питання, стосовно реєстрації в центрах зайнятості, надання послуг роботодавцям та інші консультації.

Найближчим часом запрацює новий Інтернет-сайт Державної служби зайнятості, який матиме назву «Єдине соціальне середовище зайнятості».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x