Понад 10 тис. онкологічних хворих проживає у Черкасах

Понад 10 тис. онкологічних хворих проживає у Черкасах

Щороку 4 лютого відзначається Всесвітній день боротьби з раковими захворюваннями. Започаткувавши його ще в 2000 році, Міжнародний протираковий союз (UICC) ініціює та організовує низку заходів, спрямованих на запобігання мільйонів смертей, які можна попередити шляхом підвищення обізнаності населення та привернення уваги уряду всіх країн світу до пріоритетних завдань у боротьбі з онкологічними захворюваннями. Дана проблема є надзвичайно актуальною для суспільства – щороку у світі понад 8,2 млн осіб помирають від цього смертельного захворювання, серед яких близько 4 млн йдуть із життя передчасно, у віці 30−70 років. Прикро констатувати той факт, що в Україні щороку понад 160 тис. жителів дізнаються, що вони – онкохворі. Ризик розвитку онкологічних захворювань становить 27,7 % для чоловіків і 18,5 % для жінок. Сумна статистика свідчить, що близько 90 тис. людей, серед них 35 % – люди працездатного віку, помирають від раку. Щодня в країні констатується в середньому 460 нових випадків захворювання. Про це «Нова Доба» дізналася в КНП «Черкаський міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я ЧМР».

Злоякісні новоутворення вражають в Україні кожного четвертого чоловіка і кожну шосту жінку, при цьому шанс захворіти істотно збільшується після 50-ти річного віку. За розрахунками фахівців, до 2020 року кількість людей, які вперше захворіли на рак, в Україні перевищить 200 тис.
У м. Черкаси станом на 01.01.2018 року в медичних закладах на диспансерному обліку знаходиться 10 015 онкологічних хворих (в 2014 р. − 8 660). У 2017 р. захворюваність в порівнянні з 2014 роком зросла в 1,25 рази, збільшилась занедбаність онкологічних захворювань легень, шкіри, підшлункової залози та порожнини рота. Загальна занедбаність в 2017 р. склала – 26, 98 %, в 2014 р. – 23,45 %. У структурі захворюваності чоловічого населення перші п\’ять рангових місць посідають злоякісні новоутворення легенів – 15,5 %, простати – 14,6 %, шкіри–14,10%, шлунку – 7,69 %, ободової кишки – 6,7 %; серед жіночого населення перше місце посідає рак молочної залози – 21,39 %, шкіри – 17,9 %, тіла матки – 9,8 %, ободової кишки – 8,02 %, яєчників – 6,83 %.

Ріст злоякісної пухлини відбувається неспинно. Не виявлена, нелікована, вона з часом переходить із I стадії захворювання в II, далі – у III і IV стадію. Ця послідовність не завжди зберігається, при множинному метастазуванні в реґіонарні лімфатичні вузли, або в IV – при метастазуванні у віддалені органи. При багатьох локалізаціях рака на I стадії можна досягти повного виліковування!
Звичайно, медицина з кожним днем удосконалюється, і можливо через деякий час з’являться вакцини проти всіх видів такого страшного захворювання, як рак. А поки лікарі радять не нехтувати профілактикою, не зловживати шкідливими звичками і вести здоровий активний спосіб життя, не забуваючи про те, що поряд з нами живуть мільйони людей, які страждають від онкологічних захворювань.

Відомо, що виникнення 43 % ракових захворювань можна було б запобігти за допомогою таких норм здорової поведінки, як:
• відмова від куріння, боротьба з цим явищем;
• фізична активність, збалансована, здорова їжа;
• вакцинація проти вірусів;
• уникання тривалого перебування на сонці й у соляріях;
• уникання стресів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x