Як виростити мандаринове деревце з кісточки

Як виростити мандаринове деревце з кісточки

«Я люблю займатися екзотичними рослинами. У мене є лимони. Навіть одного разу вдалося виростити ананас. Чула, що із мандарина можна вийняти кісточки і виростити з них власне дерево. Як це можна зробити?»
Марія Петренко, Христинівський р-н

Мандарин, як і багато плодових дерев, дійсно можна виростити з кісточки. Звісно, у наших умовах це дерево дуже відрізнятиметься від своїх родичів, що ростуть у властивих йому природних зонах, але воно теж зможе порадувати свого господаря зеленими листям і навіть невеличкими, але смачними плодами. Щоправда, ростиме воно лише в кімнатних умовах.
Для посадки мандарина вам буде необхідне насіння, а точніше кісточки, які можна «добути», придбавши в магазині кілька спілих плодів. Для успішності заходу краще, щоб кісточок було побільше (мінімум 5–10), тому що не всі зможуть прорости.
Оптимальним ґрунтом для посадки стане куплена у квітковому магазині спеціальна земля для цитрусових, але в принципі мандаринам підходить будь-яка легка суміш. Наприклад, якщо змішати в рівних частинах дернову й листяну землю, гнойовий перегній, що повністю перепрів, і компост, вашому мандарину це напевно сподобається. Суміш на основі торфу не варто ні робити, ні купувати. Не забувайте про необхідність дренажу.
Для появи сходів мандарину потрібний досить довгий час, перші помітні сходи з’являються лише після закінчення двох-трьох тижнів, а іноді навіть цілого місяця.
Мандарин узагалі росте дуже повільно, причому іноді ще й зупиняє ріст. Але якщо ви не втратите надії й ентузіазму і надаватимете йому необхідний догляд, він виросте гарним деревцем.
Звичайно, мандарин невибагливе у вирощуванні дерево (не тільки серед цитрусових, але й серед усіх інших рослин), але дотримання деяких правил догляду він все-таки вимагає. Найважливіша умова для нього – достаток сонячного світла. Для світлолюбного мандарина необхідним є інтенсивне освітлення 12 годин на добу цілий рік.
Також мандарин дуже тремтливо ставиться до вологості. Улітку його потрібно поливати рясно, але тільки не заливати, а взимку полив треба скоротити, але стежити, щоб ґрунт не пересихав. Крім цього, щодня листочки мандарина потрібно обприскувати фільтрованою або ж кип’яченою чистою водою, щоб компенсувалася сухість повітря. Можна навіть розташувати поблизу від мандарина маленький кімнатний фонтан, щоб він зволожував повітря додатково.
У міру росту мандаринове дерево потрібно пересаджувати в більший горщик. Найкраще робити це наприкінці зими – на початку весни. Потрібно взяти горщик діаметром на 3–5 см більше попереднього. Пере­саджують мандаринове дерево методом перевалки, максимально зберігаючи стару земляну грудку, щоб не пошкодити кореневу систему рослини.
Через кілька тижнів після пересадження у дерева має початися період активного росту. Такі періоди будуть повторюватися кілька разів за весняно-літній сезон. У цей період потрібно раз на тиждень-два підживлювати мандарин мінеральними й органічними добривами. Можна як добриво взяти використану чайну заварку, яку потрібно прикопати в ґрунт.
Мандарини, вирощені в домашніх умовах, виростають лише до 1,5 м і являють собою мініатюрні деревця, що чудово вписуються в будь-який інтер’єр, навіть без плодів. А коли дерево вкривається ароматними квітами, а потім і яскравими плодами, воно стає справжньою окрасою дому.

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x