Чому дитина агресивна?

Чому дитина агресивна?

Агресивність у дітей помічав кожен. І якщо у випадку з підлітком бурхливі емоції можна «списати» на гормони, тоді чому неадекватно поводяться, наприклад, п’ятирічні діти?

Можливо, батьки ставлять зависокі вимоги перед дитиною, тримаючи її під постійним психологічним тиском, або ж навпаки, не приділяють їй належної уваги.
Інформаційний фон сьогодні теж переважно агресивний: діти помічають озлобленість у соціумі й спостерігають його в ЗМІ, а значить вчаться реагувати на подразники занадто бурхливо.

Розбиратися з кожним випадком «дитячого бунту» потрібно індивідуально, однак є загальні фактори, які їх об’єднують. Агресія – це заклик змінити існуючий стан. Мала дитина або не може пояснити, що саме її не влаштовує, тому вдається до істерики, або відчуває, що їй не приділяють уваги, тому вимагає уважнішого ставлення до її потреб.

Ще один важливий фактор – медіа. Насильство в комп’ютерних іграх, кіно і навіть мультфільмах виховують відповідну модель поведінки. Спостерігаючи постійно за «позитивним» героєм, який вбиває, дитина звикає до того, що насильство – це норма; почуття емпатії не розвивається, чужий біль не сприймається.

Караючи дитину фізично, ми також подаємо приклад агресивної поведінки. Іноді причиною негативної поведінки може бути спадковість, надмірна збудливість, недостатній розвиток інтелекту.

Якщо ваш малюк демонструє агресію, знайдіть причини, чому він це робить. Можливо, для цього необхідно буде пройти і медичне обстеження.
Скорегувати напади агресії можна. Поставте себе на місце дитини, проаналізуйте, чого малюкові не вистачає і чим ви можете компенсувати дефіцит. Формуйте правильну поведінку дитини особистим прикладом, станьте взірцем спокою.

Спробуйте привести дитину в секцію – спорт допоможе трансформувати агресію. Навчіть його справлятися зі спалахами злості рахунком до 10, ударами в подушку, малюванням. Також навчіть його найпростішим способам розслаблення і зняття напруги.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x