З 1 вересня на Черкащині мають запрацювати Інклюзивно-ресурсні центри

З 1 вересня на Черкащині мають запрацювати Інклюзивно-ресурсні центри

Сьогодні у приміщенні Черкаської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 3 відбулася зустріч із Першою леді України – Мариною Порошенко. Під час заходу дружина Президента та голова Черкаської ОДА Юрій Ткаченко підписали Меморандум про співпрацю, у рамках якого область долучилася до національного проекту Благодійного Фонду Порошенка «Інклюзивна освіта – рівень свідомості нації». Про це інформує власний кореспондент «Нової Доби».

– Черкащина вже десятий регіон, де підписали такий Меморандум. У найближчому майбутньому плануємо доєднати усі, – відзначає Марина Порошенко. – Нині ми контактуємо з усіма областями – намагаємося пояснити й надати необхідні матеріали для того, щоб впровадити інклюзивну освіту якомога швидше.

За словами Марини Анатоліївни, нині на Черкащині функціонують 104 інклюзивні школи, в яких навчається 209 учнів з особливими освітніми потребами. З них – інклюзивною освітою охоплено лише 4 % «особливих» дітей регіону.

Задля досягнення мети Меморандуму, у Черкаській області з 1 вересня цього року мають відкритися Інклюзивно-ресурсні центри (ІРЦ). Для того, аби система ІРЦ запрацювала вчасно – буде проведено конкурс фахівців Центру, а всі приміщення облаштують необхідним матеріально-технічним обладнанням. Для цього Благодійний Фонд Порошенко спільно з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ розробили типовий проект Інклюзивно-ресурсного центру, який допоможе їх відкрити.

З 1 вересня на Черкащині мають запрацювати Інклюзивно-ресурсні центри

– Сьогодні розпочинаємо один із найважливіших етапів по впровадженню інклюзивної освіти – це реформування системи Інклюзивно-ресурсних центрів. Такі центри будуть розповсюджені мережею по всій області та охоплюватимуть усіх дітей, які мають особливі освітні потреби, – повідомляє Перша леді. – Ця реформа наблизить нас до європейських цінностей та світових стандартів, які вже зараз впроваджуються в усіх прогресивних країнах.

Окрім того, з метою створення якісних умов для навчання учнів із особливими освітніми потребами у загальноосвітніх закладах Марина Порошенко передала Юрію Ткаченку типові проекти Медіатеки та Ресурсної кімнати.
– Благодійним Фондом Порошенка були розроблені типові проекти Медіатеки (сучасної бібліотеки) та Ресурсної кімнати, яка необхідна для дітей з особливими потребами для індивідуальних і групових занять, – говорить Марина Порошенко. – Такі кімнати мають сучасний інтерактивний простір. В них поєднується зона, котра має сучасну техніку (комп’ютери, принтери, вай-фай роутери), частина приміщення з підручниками та книжками. Є місце відпочинку та зона для набуття соціально-побутових навичок. Найголовніша зона, де діти можуть спілкуватися, обмінюватися знаннями та знаходити нових товаришів.

У рамках робочого візиту до Черкас Марина Порошенко взяла участь у відкритті інклюзивної групи дошкільного навчального закладу (ясла-садок) комбінованого типу №60. Наразі його відвідують 6 дітей з синдромом Дауна. На згадку про зустріч Перша леді подарувала вихованцям інклюзивної групи музичний центр, м\’які іграшки та солодощі.

Також, дружина Президента ознайомилася із роботою обласного навчально-реабілітаційного центру «Країна добра». Це спеціалізований загальноосвітній навчальний заклад, в якому отримують знання 89 дітей з порушенням слуху, мовлення або з затримкою психічного розвитку. Центр спрямований на навчання дитини основним соціальним навичкам та надання корекційно-розвиткових послуг.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x