Фермерів із Кичинців змушують віддати земельну ділянку

Фермерів із Кичинців змушують віддати земельну ділянку

Нещодавно в «Нову Добу» звернулися власники фермерського господарства «Кичинці» (розташоване в межах Кичинецької сільської ради на території Набутівської ОТГ) Людмила Миколаївна та Микола Васильович Бабичі. Позаторік фермери отримали в оренду земельну ділянку, непридатну для посіву. Ділянки були виорані та повністю засіяні. При цьому відповідні дозволи на оренду землі фермери збирали дуже тривалий час – декілька років. У листопаді 2017 року представники прокуратури вилучили у господарів усі документи та ксерокопії на оренду землі.

За словами Людмили Миколаївни Бабич, ФГ «Кичинці» було створене 1 лютого 2016 року. Скориставшись законним правом на оренду землі та створення фермерського господарства жінка звернулася до Держгеокадастру та отримала в оренду 228 га по Кичинецькій сільській раді (23 ділянки на схилах з незручним використанням). Зараз на ФГ працює 12 осіб, а загалом працювало 25 осіб у Кичинцях. В оренді земля перебуває протягом трьох років.

Фермери наголосили, що чотири роки тому вказані землі були виведені з обробітку як непридатні місцевим агропідприємством та переведені в перелоги або використовувалися як пасовища. Ділянки були зарослі бур’янами, не використовувалися за призначенням та заростали клинками, акацією та амброзією. Тож, було вкладено багато сил і коштів, аби привести цю земельну ділянку до ладу і повністю засіяти.

– У листопаді 2017 року до нас приїхала прокуратура із судовим рішенням. Сказали, що нам незаконно надали земельну ділянку. Як вони трактують, в діях службових осіб ГУ Держгеокадастру в Черкаській області в 2014 році вбачається зловживання службовим становищем, яке нібито проявляється у незаконній передачі земельних ділянок в оренду Бабич Л. М. та ще кільком фермерам, – розповідає Людмила Миколаївна. – За рішенням суду в нас були вилучені всі документи та ксерокопії. Річ у тому, що на земельній ділянці, яку нам виділив Держгеокадастр, колись було трипільське поселення, тобто там розташована історична ділянка. Але я маю всі відповідні документи (ми їх збирали майже рік), дозвіл і висновки геологів, що маю право працювати там, але не більше 15-ти см глибини. Площа історичної ділянки – 14 га із орендованих 228 га. Тобто, землею я маю право користуватися на законних підставах.

Власниця фермерського господарства зазначила, що до них приїздили представники аграрного підприємства, яке розташоване поруч з їхнім у Кичинцях, пропонували викупити цю земельну ділянку, але фермери відмовилися.
– Поки що я не знаю, що робитиму далі, поки до суду ми не зверталися. Наразі земля у нашому володінні, ми можемо нею користуватися. Прикро, коли ця ділянка була у занедбаному стані, то була нікому не потрібна, а після розчищення стала потрібна, – зауважує Людмила Бабич.

Староста сіл Кичинці та Мірошниківка Микола Лапінський підтримує родину Бабичів: «Пам’ятаю, як довго Бабичі збирали документи для подання в Держгеокадастр. Я був свідком, коли приїздили фахівці історико-культурної фірми з Городища, які надавали необхідні дозволи на земельну ділянку. Бачив на власні очі, як фермери потім оброблювали отриману землю. Раніше ці земельні ділянки не приносили доходів, а сіялися ще при колгоспі. Багато років за них ніхто не брався навіть. А Бабичі все зробили самі практично з нуля».

Голова Набутівської ОТГ Олег Малюга також висловив свою підтримку і додав, що за допомоги Миколи Васильовича Бабича у селі Кичинці почало розвиватися підприємство: «Микола Васильович Бабич активно допомагає селам нашої громади, тому люди «за ним підуть». Фактично дякуючи Миколі Васильовичу піднялися Кичинці. Також він допомагав робити поточний ремонт доріг та поліпшувати благоустрій села.»

Офіційна відповідь начальника Головного управління Держгеокадастру у Черкаській області Ольги Володимирівни Залоги:
«Головне управління Держгеокадастру у Черкаській області (далі – Головне управління) розглянуло запит на публічну інформацію Черкаської обласної газети «Нова Доба» від 05.02.2018 №3 та повідомляє наступне:
Встановлено, що протягом 2014-2015 років між Головним управлінням та Бабич Л. М. були укладені договори оренди земельних ділянок сільськогосподарського призначення загальною площею 228 га в адмінмежах Кичинецької сільської ради Корсунь-Шевченківського району Черкаської області, терміном на 10 років.

Відповідно до статей 125, 126 земельного кодексу України, які трактують, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають з моменту державної реєстрації цих прав та оформлюється відповідно до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень». Бабич Л. М. зареєструвала факт виникнення у неї права оренди на вищезазначені земельні ділянки шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Згідно статті 17 Закону України «Про оренду землі» об’єкт за договором оренди землі вважається переданим орендодавцем орендареві з моменту державної реєстрації права оренди, якщо інше не встановлено законом.

Стосовно підстави вилучення оригіналів документів прокуратурою у Бабич Л. М., то звертаємо увагу, що прокуратура України становить єдину систему, яка в порядку, передбаченому цим Законом, здійснює встановлені Конституцією України функції з метою захисту прав і свобод людини, загальних інтересів суспільства та держави, а здійснюючи функції прокуратури, прокурор є незалежним від будь-якого незаконного впливу, тиску, втручання і керується у своїй діяльності лише Конституцією та законом України, як це визначено статтею 16 Закону України.
Крім цього, інформуємо, що в 2017 році на підставі ухвали Придніпровського районного суду оригінали документів Головного управління, стосовно передачі запитуваних земельних ділянок Бабич Л. М. були вилучені працівниками прокуратури Черкаської області».

Наразі чекаємо офіційної відповіді від прокуратури Черкаської області. Також очікуємо завтрашньої позачергової сесії Черкаської обласної ради, на якій розглянуть питання про звернення депутатів Черкаської обласної ради до Голови Верховної Ради України Парубія А.В., Прем’єр-міністра України Гройсмана В.Б., Генерального прокурора України Луценка Ю.В., в. о. голови Держгеокадастру Колотіліна О.К. щодо звільнення керівництва Головного управління Держгеокадастру в області. Адже, ситуація, що склалася із фермерами з Кичинців – не єдиний із випадків «недосконалої» роботи Держгеокадастру Черкаської області.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x