Відкрите звернення народного депутата України Геннадія Бобова щодо встановлення збільшеного розміру орендної плати за землю

Відкрите звернення народного депутата України Геннадія Бобова щодо встановлення збільшеного розміру орендної плати за землю

Народний депутат від Черкащини Геннадій Бобов звернувся до в.о. Президента України Турчинова О.В., Прем’єр-міністра України Яценюка А.П., міністра аграрної політики та продовольства Швайки І.О., кандидата в Президенти України Порошенка П.О., кандидата в Президенти України Тимошенко Ю.В. з відкритим зверненням стосовно першочергової необхідності встановлення збільшеного розміру орендної плати за землю на рівні 4,5%. Публікуємо текст звернення повністю.
«Відкрите звернення
27 березня Верховна Рада України на своєму засіданні прийняла Закон України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні». Цей документ встановлює антикризові кроки в багатьох секторах економіки. Його дію відчує на собі кожен громадянин України. Не з усіма його нормами можна погодитися, особливо з тими, що торкаються не багатіїв, а простих людей, які сьогодні виживають. Але в той же час цей Закон містить багато позитивних змін і зрушень.
Хочу зупинитися на одній з його норм. Закон встановив, що орендна плата за землю державної і комунальної власності не може бути меншою за 3% від її нормативно-грошової оцінки. Нагадаю: раніше вона не могла бути меншою за розмір земельного податку. Недобросовісним орендарям державної і комунальної землі це дозволяло орендувати ріллю по 20 гривень за гектар, а то й менше.
Це дуже добре, що через стільки років все-таки вдалося принципово втілити в життя Указ Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту селян – власників земельних ділянок та земельних часток (паїв)», хоча й для земель іншої форми власності. Нагадаю, що цифра 3% від вартості паю за його оренду була встановлена ще в 2008 році Президентом України Ющенком В.А.
В той же час цей Указ фактично не виконувався на практиці. Згідно з офіційним повідомленням Державного aгентства земельних ресурсів у 2013 році, 25,6% договорів оренди було укладено з відсотком орендної плати меншим за 3%. У свою чергу, середній розмір орендної плати за землю у 2013 році становив 616,5 грн за 1 гектар. Як людина, яка кращу частину свого життя віддала сільському господарству, заявляю: це штучно занижений виробниками показник, що ігнорує інтереси людей і сільських громад.
У 2013 році індекс обсягу сільськогосподарського виробництва сільськогосподарськими підприємствами виріс на 20,7%. У цьому році може бути гірше через ситуацію в фінансово-економічному секторі і зниження рентабельності виробництва. Але в будь-якому випадку АПК залишається локомотивом національної економіки на найближчі 15 – 20 років. Перешкодити цьому можуть лише непрофесійні і авантюрні дії влади, але я особисто споді¬ваюся, що аграрії їх не побачать.
У результаті маємо парадоксальну ситуацію. Галузь розвивається, власники і керівники сільськогосподарських підпри¬ємств отримують величезні прибутки, компанії розширюють банк земель, оновлюють парк техніки, а от власники земель не можуть розраховувати на адекватні виплати за оренду землі, яка їм належить.
У 2010 році я був обраний депутатом Черкаської обласної ради і очолив комісію з питань АПК, соціального розвитку села та земельних відносин. Спільними зусиллями представників місцевої влади і соціально відповідальних виробників сільськогосподарської продукції, за моєї ініціативи, було реалізовано підняття мінімального розміру орендної плати за землю до 4,5%. Спротив деяких виробників був шалений. Багато представників сільськогосподарського бізнесу і найманих «експертів» говорили про те, що на Черкащині очікуються масові банкрутства, що 4,5% орендної плати неможливо платити в нинішніх умовах. Але нам вдалося переломити ситуацію, і люди, а також місцеві бюджети отримали справедливі гроші.
У 2012 році я був обраний до Верховної Ради України від Черкащи ни. Першими законопроектами, які я подав до парламенту, встановлювався збільшений розмір орендної плати за землю на рівні 4,5%. Однак, ані профільний комітет, ані експертне управління не підтримали моєї ініціативи. Більш того, лунали погрози і відкрите невдоволення моєю принциповою позицією з цього питання.
Сьогодні ситуацію зрушено з мертвої точки. Урядовим законом, який пройшов парламент, підвищено мінімальний рівень орендної плати за землі державної і комунальної власності. Це було дуже болюче питання для тих, хто при будь-якій владі в Україні платив у місцеві бюджети копійки, прикриваючись законом і недоторканністю.
Давайте не зупинятися на півдорозі. Розмір мінімальної орендної плати за землю має бути встановлений не лише Податковим кодексом, але й Законом «Про оренду землі», що захистить права не тільки держави і місцевих громад, але й селян. Адже сьогодні прості громадяни в багатьох регіонах України не отримують 3% орендної плати за землю, а нововведення стосується лише комунальних і державних земель.
Сам розмір мінімальної орендної плати має бути збільшений до 4,5%. Ефективність такого кроку доведена на практиці в багатьох господарствах Черкаської області. Цей позитивний досвід потрібно узаконити і запровадити по всій території України. В парламенті вже більше року зареєстровані відповідні законопроекти.
Сільська місцевість сьогодні потребує посиленої уваги. Давайте розпочнемо реформи на селі не з популізму, а з реальних кроків щодо відновлення соціальної справедливості. 4,5% орендної плати – це той мінімум, який має виплачуватися згідно із законодавством власнику землі. Винятків не має бути ні для кого. Це допоможе підняти доходи селян, наповнити бюджети місцевих рад, що позитивно відобразиться на соціально-економічному стані населених пунктів, дасть поштовх розвитку сільської медицини та освіти, допоможе відродити українське село».

Народний депутат України від Черкащини,
196 виборчий округ, Геннадій БОБОВ

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x