Аграрії Черкащини підсумували річну роботу

Аграрії Черкащини підсумували річну роботу

Днями на базі Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького проведено колегію управління агропромислового розвитку обласної державної адміністрації. На заході підвели підсумки роботи агропромислового комплексу області за 2017 рік та обговорили питання підготовки до весняно-польових робіт у 2018 року. Повідомляють в Управлінні агропромислового розвитку облдержадміністрації.

В роботі колегії прийняли участь – ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Володимир Черевко, голова Черкаської обласної організації профспілки працівників АПК Марина Горлач, начальники районних управлінь агропромислового розвитку, фахівці управління агропромислового розвитку облдержадміністрації та районних державних адміністрацій.

Начальник управління агропромислового розвитку облдержадміністрації Ігор Колодка зазначив, що 2017 рік видався для аграріїв складним і неврожайним. Одним із основних негативних чинників зниження урожайності є погодні умови, що склалися в області. Травневі заморозки більш як на 30% знизили урожайність плодово-ягідних культур. Стихія та засуха знизила урожайність сільськогосподарських культур майже на третину. Відповідно валове виробництво сільськогосподарської продукції по всіх категоріях господарств у минулому році із червня місяця знижується до 89 відсотків і в кінці року досягає 88 відсотків, тобто зменшилося майже на 12 відсотків порівняно з 2016 роком. Виробництво рослинницької продукції – на майже 18 відсотків (22 місце серед областей України). Проте, за обсягами виробництва продукції сільського господарства на одну особу Черкащина посідає п’яте місце серед областей України, за обсягом загальнодержавного виробництва – 7 місце серед областей України.
За показниками рейтингової оцінки за підсумками року перші три місця отримали господарства Чорнобаївського, Христинівського та Лисянського районів. Крім того, по всіх категоріях господарств за 2017 рік вироблено майже 427 тис. тонн мʹяса худоби та птиці у живій вазі, понад 507 тис. тонн молока, 641 млн. штук яєць. Тож, обсяги виробництва продукції тваринництва задовольняють потреби споживчого ринку та забезпечують стійку роботу підприємств переробної галузі.
Варто зазначити, що майже в половині районів області збільшилася реалізація на забій мʹяса худоби та птиці. Найбільший приріст досягнуто в Лисянському (1120 тонн) та Смілянському (1222 тонни ) районах.
В 11 районах збільшилося виробництво молока. Найбільший приріст досягнуто у Звенигородському (1825 т), Христинівському (2860 т) та Маньківському (3967 т) районах.
У 61 сільськогосподарському підприємстві наростили чисельність великої рогатої худоби, в 54 підприємствах – поголів’я корів, в 56 господарствах поголів’я корів утримується на рівні наявного на початок року. За комплексом показників розвитку галузі тваринництва перше місце посідає Золотоніський район, друге – Чорнобаївський, третє – Корсунь- Шевченківський райони.
Ігор Леонідович наголосив, що одним із головних завдань сьогодення є виробництво високоякісної продукції, що відповідала б нормам європейських ринків і була конкурентоздатною. В області постійно ведеться робота по залученню до участі в семінарах з питань розроблення, впровадження та сертифікації систем управління (якістю, безпечністю харчових продуктів, екологічного керування, гігієною та безпекою праці, ін.) підприємств харчової та переробної промисловості всіх форм власності. На сьогодні у п’яти підприємствах області сертифікована продукція до Європейських вимог і отримано дозвіл на її експорт до країн Європейського Союзу, Китаю, Молдови, країн Азії, Африки. Зовнішньоекономічні зв’язки, насамперед, зовнішня торгівля, є одним із найбільш динамічних секторів економіки і провідною формою участі Черкаської області у стосунках України з іншими державами.
Учасники колегії також обговорили всі нагальні питання, які необхідно вирішувати для подальшого розвитку аграрного сектору економіки Черкащини. За результатами роботи колегії дані доручення районним управлінням агропромислового розвитку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x