У 2018 році у Черкасах планують встановити контейнери для утилізації небезпечних відходів

У 2018 році у Черкасах планують встановити контейнери для утилізації небезпечних відходів

У побуті чи не кожної української родини знайдуться батарейки чи енергозберігаючі лампи. Як тільки ці речі виходять із ладу, їх, за звичкою, викидають до урни разом із іншим сміттям. Проте, фахівці наголошують, що такі відходи – небезпечні й несуть шкоду довкіллю. «Нова Доба» про це дізналася в прес-службі Черкаської міської ради.

Викидання батарейок, ламп на сміттєзвалища є небезпечним для людей. Оскільки шкідливі речовини можуть потрапити в ґрунт, воду чи повітря. Такі відходи необхідно утилізувати. У всіх розвинених країнах окремий збір таких відходів та їх утилізація уже давно стали нормою.

Як розповів начальник відділу екології департаменту житлово-комунального комплексу Володимир Гусаченко, Черкаси стали першим містом, де впровадили утилізацію небезпечних відходів. Пізніше, каже, цей досвід перейняли й інші українські міста.

На сьогодні у місті існує один стаціонарний пункт для збору відпрацьованих батарейок, який знаходиться за приміщенням Черкаської міської ради. У 2018 році планують встановити близько 5 постійних пунктів для утилізації небезпечних відходів.

«Мобільні» пункти з’являться вже у квітні цього року. Зараз триває робота з формування графіка збирання небезпечних відходів.

Важливо знати!

Одна БАТАРЕЙКА у своєму складі містить низку токсичних і важких металів. За даними досліджень одна пальчикова батарейка забруднює 400 літрів води та 20 квадратних метри грунту.

Одна ЛЮМІНЕСЦЕНТНА ЛАМПА містить від 4 до 65 міліграм ртуті. Якщо випадково розбити одну лампу, то вміст цього металу в повітрі у 160 разів перевищить гранично допустиму концентрацію.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x