Пом’янули героїв, полеглих у Корсунь-Шевченківській битві

Пом’янули  героїв, полеглих у Корсунь-Шевченківській битві

17 лютого 1944 року увійшло в історію Другої світової війни днем завершення блискучої воєнної операції- оточення і розгрому під Корсунем-Шевченківським великого фашистського угруповання. «Другий Сталінград», «Корсунський котел» – так визначали історики масштаби і значення битви для визволення усієї України і подальшого переможного наступу радянських військ.

Епіцентром битви стали села Комарівка та Хильки. Старожили досі згадують, як 74 роки тому кілька днів «гула земля», як ховались від снарядів і куль і погребах, тікали в сусідні села, як у Шендерівці залишилось кілька хат – решта згоріли. Діти повоєнного покоління пригадують, скільки небезпечного металу: куль, мін, снарядів знаходили на городах і пасовищах вже через роки після війни.

Святими місцями для жителів цих місць стали братські могили визволителів – найбільші на території району: за визволення Комарівки, наприклад, полягло близько тисячі воїнів, у Хильках у трьох братських могилах покоїться 922 солдатів і офіцерів. На стелах викарбувані прізвища відомих: українські, російські, грузинські, азербайджанські, вірменські…

В день 74 річниці переможного завершення Корсунь-Шевченківської операції до села Хильок прибули представники громадськості району, серед яких і вихідці з села. Серед гостей були й четверо представників вірменської діаспори з Черкас на чолі з Оганесом Назаряном. Вони щороку приїздять вшанувати своїх земляків: за визволення Хильок серед інших полягли 72 вірмен.

Мітинг-реквієм відкрив заступник голови районної ради Петро Пустільник. Він наголосив, що пам’ять про героїв, які віддали життя за визволення району від окупантів, живе в серцях простих людей. Ось і сьогодні ця пам»ять привела їх до братських могил, щоб віддати шану, пом»янути воїнів Другої світової. Оганес Назарян сказав, що ці солдати, як і мільйони інших, воювали за те,щоб жили ми, вони покинули свою батьківщину, своїх матерів, дружин, дітей заради перемоги над фашизмом. Священики Іоанн,Артемій та Ілля Налапки відслужили панахиду за полеглих воїнів, а до підніжжя пам’ятника лягли живі квіти.

Людмила Моренко

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x