Місія ОБСЄ розпочала свою роботу на Черкащині

Місія ОБСЄ розпочала свою роботу на Черкащині

Голова Черкаської обласної державної адміністрації Юрій Ткаченко під час робочої зустрічі, 3 квітня, обговорив із міжнародними спостерігачами проведення на території області дострокових виборів Президента України, які відбудуться 25 травня. Він впевнений: у контексті останніх подій у країні у нас є шанс на чесні, прозорі та демократичні виборчі перегони. Про це інформує прес-служба ОДА.

Нині на території Черкаської області працює дві команди довгострокових спостерігачів із чотирьох чоловік зі Сполучених Штатів Америки, Швеції, Канади та Чехії: двоє з них моніторитимуть хід виборів у Черкасах та в північній частині області, інші – у південній. Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ ще 20 березня відкрило місію зі спостереження за довгостроковими виборами Президента України на запрошення Міністерства закордонних справ України. Зараз у різних регіонах нашої держави працює сотня довгострокових спостерігачів. У день голосування сюди прибуде ще 900 короткострокових спостерігачів для відстеження перебігу подій під час голосування.
– Головне наше завдання – оцінити весь виборчий процес з точки зору його відповідності зобов’язанням ОБСЄ, іншим міжнародним стандартам демократичних виборів та, власне, положенням національного законодавства, – сказав один зі спостерігачів за довгостроковими президентськими виборами в Україні Стівен Келлі Янг. – Нам потрібно робити щотижневі звіти нашій основній команді, яка знаходиться в Києві. На наступний день після голосування ОБСЄ виступить з попередньою доповіддю про результати виборів та оголосить свої спостереження, а вже за два місяці після завершення виборчого процесу Місія оприлюднить кінцевий звіт за результатами спостереження стосовно виборчого процесу в Україні, з підсумками та рекомендаціями щодо можливих шляхів покращення виборчого процесу надалі.
Юрій Ткаченко під час розмови підкреслив, що позиція влади полягає в тому, аби зробити все необхідне для проведення на території області чесних, прозорих та демократичних виборів. За його словами, протягом квітня-травня буде сформовано склад окружних та дільничних виборчих комісій, які представлятимуть різні політичні сили.

– Зараз нам потрібно об’єднати усе суспільство заради однієї спільної мети – утвердження демократії, – сказав він. – Одним із таких кроків стало призначення керівників районних державних адміністрацій, яке відбувалося крізь призму місцевих Народних рад.
Наразі на території області, за його словами, встановлено сім виборчих округів та 1101 дільниця. Водночас, міжнародні спостерігачі висловили занепокоєння тим, що день голосування співпадає зі святом останнього дзвоника для школярів.

– На нашу думку, це може спричинити деякі незручності, оскільки виборчі дільниці розташовані в школах, а в роботі дільничних комісій братимуть участь освітяни, – сказав спостерігач за довгостроковими президентськими виборами в Україні від місії ОБСЄ Біднер Зандер.
Утім, голова ОДА підкреслив, що вирішення цієї проблеми можливе лише на рівні держави, проте він обов’язково ставитиме це питання.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x