Про жіночу гіпертонію

Про жіночу гіпертонію

Згідно з останніми дослідженнями вчених, гіпертонія у жінок має свої особливості. Та й узагалі, більша частина хворих на гіпертонію – представниці прекрасної статі. Часто на тендітні плечі покладають зовсім нежіночі обов’язки. А це аж ніяк не покращує здоров’я і не стабілізує артеріальний тиск.
Традиційно було вважати, що саме чоловіки більш вразливі до серцевих хвороб. Але жіночий організм теж має свої особливості. У них захворювання протікає значно важче. Вище показники артеріального тиску, частіше з’являються хворобливі відчуття. У них гіпертонія нерідко співіснує разом із іншими недугами: діабет, ожиріння, варикозне розширення вен, порушення ліпідного обміну.
Жінки частіше потерпають від небажаних наслідків підвищеного тиску. Наприклад, у них швидше розвивається жорсткість судин, збільшення розмірів серця. Нерідко це призводить до інсульту або серцевої недостатності.

Естрогени захищають жінок від серйозних проблем із серцем і судинами в молодому віці. А з віком, коли їхня захисна дія зникає – проявляється гіпертонія. Тож яких правил потрібно дотримуватися для попередження цього захворювання?
Насамперед, це – дієта. Правильно складений раціон скорочує шанси захворювань серця і судин. І треба зовсім небагато: зменшити споживання м’яса, збільшити кількість риби, їсти побільше овочів і фруктів. А солодощів, десертів, випічки – поменше. А ще багатьом варто зменшити кількість споживаної солі.
У раціоні повинно бути достатньо продуктів, що містять фолієву кислоту. Цей вітамін має здатність знижувати артеріальний тиск. Тому шпинат, цибуля, салат й інша зелень завжди повинні бути на вашому столі. А ще фолієва кислота міститься у печінці, нирках і м’ясі. Тому переходити на повністю вегетаріанське харчування не варто.

Припиніть курити. Від 4 до 7 цигарок у день у 4–5 разів підвищують ризик виникнення тромбозу.
Не варто забувати про фізичну активність. Ходьба, тренажери, басейн – вибирайте те, що вам до душі. Головне в цій справі – регулярність. І, звичайно, стежте за своєю фігурою. Жіноча гіпертонія дуже часто буває на тлі зайвої ваги. Особливо це актуально для жінок середнього і старшого віку.
Якщо вже маєте справу з патологічно підвищеним тиском, доведеться регулярно стежити за своїм станом і лікуватися, консультуючись у фахівця. Часто, окрім прийому лікарських препаратів, програма терапії включає в себе позбавлення від зайвої ваги, шкідливих звичок та уникання стресу.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x