Парник – нашвидкуруч

Парник – нашвидкуруч

На жаль, далеко не кожен господар може мати справжню теплицю. Комусь не дозволяють фінанси, у когось не вистачає часу, а в декого і сили вже не ті, щоб зводити на грядках споруду з дерева і скла. То що ж робити в такому випадку? Відмовитися від власної розсади і ранньої городини? Зовсім ні. Повноцінну теплицю цілком може замінити парничок. Функціонує він не набагато гірше за теплицю, а мороки з такою конструкцією значно менше.
Місце для парника має бути добре освітленим і досить високим, щоб його не затопили поталі весняні води. Глибина котловану під парник повинна бути близько 70 см.
Найпростішими є 2 види парників: рамні й тунельні. Для того, щоб виготовити перші із названих, знадобиться стара віконна рама зі склом.

Із дощок збиваємо короб по периметру майбутнього парника, орієнтуючись на розміри віконних рам. Південна сторона нашого парника повинна бути нижчою, ніж північна. Це робиться для того, щоб сонячне світло майже без утрат могло проникнути всередину і максимально прогріло наш парник. Щоб дошки не гнили, обробіть їх антисептиком, а також можна підставити цеглу – зробити фундамент. Зроблені короби ставимо на відповідне сонячне місце. Прикручуємо віконні рами до північної частини короба, використовуючи завіси. До половини котлован необхідно заповнити перегноєм, компостом або іншими рослинними залишками. Зверху насипаємо шар родючого ґрунту. Наприкінці лютого – початку березня парник необхідно накрити рамою зі склом, щоб він прогрівся. Перед висадженням розсади або посівом насіння парник варто добре провітрити й пролити ґрунт теплою або гарячою водою, як у випадку з теплицею.
Ще одним досить поширеним видом парників є так званий «тунельний». Зветься він так тому, що нагадує невеличкий тунель із плівки, яка натягується на міцні «ребра».
Тунельний парник вважається наймобільнішим, його досить легко зробити та можна швидко переставити при потребі або прибрати. Для тунельного парника потрібні дуги, які можна купити або зробити власноруч із грубого дроту чи пластикових труб, чи використати міцні гілки ліщини, що легко згинаються.

Грунт потрібно підготувати відповідно до культури, яку ви вирощуватимете. Далі вставляємо дуги у землю на відстані 40–60 см, накриваємо прозорою поліетиленовою плівкою або білою агроплівкою, чекаємо, щоб парник прогрівся і висаджуємо розсаду чи сіємо насіння.
У земляному парнику можна сміливо вирощувати розсаду таких культур як томати, капуста, баклажани, перець і різні квіти. Час від часу парник необхідно провітрювати, щоб рослини не захворіли грибковими або бактеріальними захворюваннями. А ще краще – обробити ґрунт фунгіцидами. Зверніть увагу, що в сонячну погоду листочки незміцнілих рослин можуть пожовкнути – «згоріти» на сонці, тому що скло підсилює ефект нагрівання. Щоб захистити рослини, їх варто вкрити накривним матеріалом і тільки потім зверху – склом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x