Панно, що прикрашало фойє кінотеатру «Україна», демонтували

Панно, що прикрашало фойє кінотеатру «Україна», демонтували

Про це на своїй сторінці в соціальній мережі «Фейсбук» написав відомий краєзнавець і журналіст Борис Юхно.
«Панно, яке донедавна прикрашало фойє другого поверху кінотеатру «Україна», ми більше не побачимо.
Днями подзвонив Іван Фізер і сказав, що його демонтували: очевидно, як «комуністичне». Ніби намагалися зберегти роботу цілою, але для цього у борців з минулим не вистачило «вмінь та навичок».
Зв’язався з керівником закладу Валентиною Слуцькою – може змусили? Нічого подібного, то була її ініціатива. Мовляв, робота давно не вписувалася в інтер’єр. Несучасна, бо внизу є червоні прапори (м’яко кажучи, далеко не головний елемент панно). Про те, що витвір Альберта Степановича Недосєко присвячувався конкретно 700-річчю Черкас, а не абстрактно – радянській владі, їй нічого не відомо.
Я не перший день знаю Валентину Петрівну, вона прогресивний і вболіваючий за свою «Україну» директор. Але виходить – точно не мистецтвознавець поза межами «найважливішого з мистецтв».
Тож питання більше до «посадовців від культури». Чи є у нас облік монументальних робіт, які вже наближаються до антикварного віку, чи оцінені і захищені вони від отакої чи подібної «ініціативи на місцях»? Чи контактують чиновники зі скульпторами і художниками (звісно, якщо то не паркетний захід, бажано з фуршетом)? Чи думали створити відповідний каталог черкаського стріт-арту від минулого до сучасності? Зрештою – чим вони взагалі займаються, окрім календарно-однотипних сценаріїв «міських заходів», у яких лише прізвища змінюються? Як не як, «Україна» – міський комунальний заклад, то хоч з таким могли б бути «на зв’язку».
Абзац на «вшанування пам’яті» з публікації, присвяченої відкриттю кінотеатру «Україна» у травні 1986 року. Між іншим, у ті часи фойє мало конкретне призначення. «Панно, присвячене 700-річчу Черкас (художники А. Недосєко і А. Недобєжкін), – не єдина мистецька прикраса затишного холу; тут же розмістяться роботи черкаських майстрів пензля і різця. Передбачено регулярно влаштовувати змінні виставки художніх і фототворів професійних митців та аматорів».
Панно на фасаді «Дружби народів», «Спартак», «700-річчя»… Яке наступне?», − пише автор.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x