Онкохворі залишилися без життєво необхідних ліків

Онкохворі залишилися без життєво необхідних ліків

В Україні понад 1 мільйон людей живуть із онкодіагнозом. Зокрема, в Черкаській області понад 37 тисяч осіб хворіють на рак. З 1 січня 2018 року набув чинності Національний перелік основних лікарських засобів та препаратів, які закуповуватимуть за державні кошти. Проте до цього переліку життєво необхідних ліків не потрапила низка препаратів для лікування тяжких хвороб – гепатитів, рідкісних і онкологічних захворювань. Пацієнти, які потребували цих ліків, наразі змушені перервати лікування. Про це повідомили черкаські онкологи та представники Всеукраїнського онкологічного порталу під час прес-конференції у виданні «Нова Доба».

– Стаття 49 Конституції України гарантує безоплатне надання медичної допомоги кожному громадянину України. Проте склалася ситуація, що протягом останніх років за рахунок коштів державного бюджету покривалося не більше 10-15 % витрат на онкологічні препарати, – говорить Лілія Гудзь, головний редактор українського онкологічного порталу (onco.com.ua). – Вийшла постанова Кабміну № 180, за якою регіони зможуть закуповувати ліки, які не ввійшли до Національного переліку лише за умови, якщо вони повністю покрили потребу в ліках із переліку. Але повного покриття потреби ніколи не було в Україні. Тобто, цією постановою обмежили закупівлю препаратів на регіональному рівні. Торік повна кількість пацієнтів отримували ліки за рахунок регіональних програм. Обласна рада «йшла на зустріч» і підтримувала пацієнтів. Наразі не зрозуміло, чи мають взагалі право регіони закуповувати ці препарати та яким чином.

Головний хіміотерапевт області Юрій Самохвал зауважив, що найбільша кількість пацієнтів у відділені Черкаського онкодиспансеру, це жінки, яким ставлять діагноз рак молочної залози. За словами лікаря, у середньому кожного року в кінці реєстру додається до 450 пацієнтів з цим діагнозом. З них близько 300 осіб потребують повноцінної сучасної хіміотерапії, а 15-30 % мають отримувати життєво необхідний препарат – трастузумаб.

– В американській спільноті цей препарат введений у роботу вже понад 20 років, в Європейському Союзі – з 2001 року. Вважаю, що це достатня кількість часу, щоб зрозуміти наскільки цей препарат важливий при проведенні процедури хіміотерапії злоякісних новоутворень молочної залози. Вартість цього лікувального препарату дуже висока, середньо статичний українець не зможе собі дозволити його купити: приблизно 10 середніх пенсій на один курс. Їх треба проходити кожні три тижні протягом року. Ми маємо пацієнток, які отримували ці ліки протягом двох-трьох років за рахунок обласного бюджету. На сьогодні Національний перелік не дає можливості допомогти цим пацієнтам навіть за державні кошти, – відзначає Юрій Самохвал.

Лікар-хіміотерапевт Олександр Заїка додав, що лікувальний препарат включений до світових стандартів лікування і ввійшов до переліку життєво необхідних ліків Всесвітньої організації охорони здоров\’я.
– Іноді для наших пацієнтів трастузумаб – єдиний препарат для продовження і покращення якості життя у майбутньому. Відсутність препарату «зв\’яже нам руки» і поверне назад.

На прес-конференції були присутні пацієнтки, які наразі потребують лікування цим препаратом.
– Із діагнозом рак молочної залози я живу з 2014 року. Я пройшла процедуру успішної хіміотерапії. Через два роки моя хвороба поновилася, лікарі виявили метастази у легенях, печінці та кістках. Треба було застосовувати більш сучасну медицину, зокрема препарат, який запобігає поширенню ракових клітин по всьому організму, – розповідає пацієнтка з РМЗ Наталія Самойленко. – Торік я проходила інтенсивне лікування, тоді необхідний препарат закупили за рахунок державних коштів. Я отримала десять крапельниць, чотири з них купила моя родина. Коли я дізналася, що препарат не увійшов до Національного переліку, стало дуже страшно. Адже поки його приймаю, я застрахована.

Лілія Гудзь зазначила, що надалі вони планують провести прес-конференції й в інших регіонах України, адже проблема торкнулася не тільки Черкаської області.
– У Києві вже продемонстрували соціальний ролик за участі пацієнтки, яка отримувала препарат за рахунок коштів міської програми. Ми не проти медичної реформи, ми підтримуємо зміни. Проте ми просимо чіткого роз\’яснення можливого механізму закупівлі регіонами ліків для онкохворих, які не увійшли до Національного переліку. Ми написали колективного листа від імені декількох громадських організацій. Ми просимо Міністерство охорони здоров\’я і Кабмін роз\’яснити, яким чином регіони зможуть закуповувати життєво необхідні лікувальні препарати. Вони мають внести правки до постанови №180 або додати життєво необхідні препарати до Національного переліку.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x