Кишкові інфекції особливо небезпечні для дітей і літніх людей

Кишкові інфекції особливо небезпечні для дітей і літніх людей

Гострі кишкові інфекції (ГКІ) – це група гострих інфекційних захворювань, що викликають різні мікроорганізми, які локалізуються переважно в кишечнику людини. Найпоширеніші з них – сальмонельоз, гастроентероколіти різної етіології, ротавірусні інфекції та ін. Як правило, інфекція стає причиною діареї, що становить особливу небезпеку для дітей і осіб похилого віку з огляду на швидке зневоднення організму. Про це нам розповіла лікар-методист КНП «Черкаська міська інфекційна лікарня» ЧМР Ірина Олексіївна Рудень.

Згідно з офіційною статистикою, в Україні щороку реєструється 50–60 тисяч випадків інфекційних діарей у дітей, із яких 20–30 закінчуються летально.
Джерелом інфекції є хвора людина або носій, який виділяє збудників у навколишнє середовище з випорожненнями і/або блювотними масами.
У міру поліпшення стану хворого його заразність знижується, але ще може зберігатися протягом тривалого часу. При вірусній інфекції хворий може бути заразним до 2 тижнів після одужання. Закінчення заразного періоду можна визначити тільки за допомогою лабораторної діагностики.
Зараження відбувається при вживанні їжі і/або води, що містить збудник захворювання, при деяких вірусних інфекціях можливий повітряно-крапельний механізм передачі. Малі діти частіше заражаються контактно-побутовим шляхом, бо в них ще не достатньо розвинені гігієнічні звички.
Частіше за інших хворіють більш схильні до розвитку ускладнень діти та особи похилого віку, особи із захворюваннями шлунка та кишечнику, а також люди з ослабленим імунітетом.
Інкубаційний період інфекції (з моменту потрапляння збудника до появи перших ознак хвороби) триває від 6 годин до 2 діб. Майже будь-яка кишкова інфекція характеризується такими симптомами: підвищення температури, слабкість, запаморочення, ломота в тілі, нудота, розлади шлунково-кишкового тракту, біль у животі.
Симптоми, при яких потрібно негайно звернутися за медичною допомогою:
– ранній і дошкільний вік дитини;
– особи похилого віку;
– часті рідкі випорожнення більше 5 разів на добу в дорослого;
– багаторазова блювота;
– висока температура з діареєю та блювотою;
– кров у випорожненнях;
– переймоподібні болі в животі будь-якої локалізації.
Попри значні досягнення у вивченні клінічних особливостей, встановити точний діагноз при ГКІ на підставі скарг пацієнта, клінічної картини й даних об\’єктивного обстеження вдається лише у 20–30 % випадків. Остаточний діагноз встановлюють лише після лабораторного підтвердження й виявлення збудника.

Як лікувати кишкову інфекцію?
Лікування ГКІ починається з того, що хворим призначають дієту. Із раціону виключають: молочні продукти, сирі овочі, ягоди й фрукти, смажене, жирне, солоне, гостре, копчене.
Рекомендовані до вживання негазована вода, компот із сухофруктів, слабкий відвар шипшини. Використовують також готові сольові препарати, які розводять кип’яченою водою: «Регідрон», «Хумана», «Ораліт» та інші. Якщо пронос і блювота спостерігаються в маленької дитини, викликайте лікарів і спробуйте напувати її водою або чаєм, (по
5 мл кожні 10 хв).
У деяких випадках лікар призначає антибактеріальну терапію: частіше достатньо прийому таблеток, іноді ж доводиться робити уколи.
Специфічної профілактики (тобто вакцин або анатоксинів) для жодної з цих інфекцій немає. Лікарі радять керуватися такими правилами:
– дотримуватися індивідуальних гігієнічних заходів;
– вживати кип\’ячену або бутильовану воду;
– мити руки після туалету;
– відмовитися від вживання сирих яєць (навіть зібраних від власних же птахів);
– термічно оброблювати м’ясо;
– митти овочі, ягоди, зелень, фрукти перед вживанням;
– зберігати готову продукцію в холодильнику;
– відмовитися від годування немовлят нерозведеним коров’ячим чи козячим молоком;
– регулярно прибирати квартиру;
– якщо в родині хтось захворів – кип’ятити його посуд, відмовитися від вживання їжі з одного посуду.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x