Як зберегти здоров’я серця?

Як зберегти здоров’я серця?

Багато в чому поширеність серцево-судинних захворювань – результат еволюції. На стрес ми реагуємо так само, як наші предки: підвищенням артеріального тиску й тонусу судин, що полегшує виконання мозком команди: «Бий або біжи!». Але закони виховання не дозволяють нам зробити ні те, ні інше. Тому продовжуємо сидіти на місці, а стресові реакції «гасимо» калорійною їжею або алкоголем.

Головні з факторів, які провокують серцеві хвороби: стрес, куріння, гіподинамія, гіперхолестеринемія, ожиріння, метаболічний синдром, цукровий діабет 2-го типу. Підраховано: відмова від куріння на 50 % скорочує ризик розвитку інфаркту та інсульту вже через рік.

Зайва вага – це не тільки естетичний дефект, а й потужний фактор ризику для розвитку хвороб (цукрового діабету й гіпертонії насамперед, а також серцево-судинних і онкологічних захворювань).

Ваша відповідальність
Для того, щоб бути здоровим і прожити якомога довше, потрібно не так уже й багато. Насамперед, вести здоровий спосіб життя. Дослідженнями доведено, що наше здоров’я лише на 10 % залежить від медицини, а на 30 % – від повсякденних звичок. Тому слід припинити курити, змінити харчування й більше рухатися.

Регулярно здавати аналізи й проходити обстеження, які дозволять оцінити стан здоров’я. Якщо будуть виявлені якісь відхилення, знадобиться поглиблене обстеження. Консультуватися в лікаря. Придбати домашній тонометр і регулярно контролювати тиск.

Якщо у вас уже виявили певні недуги, слід виконувати рекомендації лікаря. Щоб тримати під конт­ролем небезпечні захворювання, важливо самостійно не змінювати дозування й не припиняти прийому ліків. Наприклад, при гіпертонії, приймаючи препарати епізодично, пацієнти тільки збільшують ризик інфаркту та інсульту.

До мети – малими кроками
Багато з нас ставлять перед собою глобальні завдання – із Нового року почати худнути, кинути палити, записатися на фітнес. Як правило, ці наміри так і залишаються нездійсненими. Більш продуктивно діяти поступово. Наприклад, спочатку можна відмовитися від майонезу, замінивши його на сметану, а замість сосисок або смаженої свинячої відбивної на вечерю хоч пару раз у тиждень їсти рибу або курячу грудку на пару. Замість того, щоб стояти на ескалаторі або їхати в ліфті, піднятися пішки. Або вийти з автобуса на одну зупинку раніше й пройтися в бадьорому темпі. Потім, припустимо, купити крокомір (або завантажити відповідну програму на телефон) і відміряти пройдені за день кроки. Це мотивуватиме вас до нових перемог над собою.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x