Кому корисно їсти чорнослив?

Кому корисно їсти чорнослив?

Сушені сливи – чудовий спосіб додати до зимового раціону вітаміни та корисні речовини без значних грошових витрат. До того ж, цей продукт багатий на клітковину, яка допоможе налагодити травлення й очистити організм.
У сливах містяться: пектинові речовини, білки; клітковина; з органічних кислот переважає яблучна; вітаміни В1, В2, РР, З, провітамін А, а також мінеральні речовини – натрій, калій, магній, фосфор, залізо. Чорнослив зберігає майже повністю корисні речовини, що входять до складу свіжої сливи.

Розчинні волокна чорносливу сприяють уповільненню засвоєння їжі, завдяки чому поступово знижується рівень цукру в крові. Виходить, якщо їсти чорнослив щодня, то рівень глюкози нормалізується й не призведе до серйозних наслідків, таких як цукровий діабет. Тим більше, що чорнослив, радше його волокна, підвищують чутливість до інсуліну, а це хороший засіб для профілактики діабету.
Чорнослив багатий на фенольні сполуки. Вони здатні збалансувати вільні радикали, а також працюють як антиоксиданти. Відомо, що вільні радикали ушкоджують ДНК і можуть провокувати розвиток ракових клітин. Тому сушену сливу рекомендують вживати для попередження онкологічних захворювань.

Також чорнослив ефективний на ранніх стадіях захворювань серця й судин. Він нормалізує артеріальний тиск. Його вживання допомагає схуднути людям, які страждають від ожиріння. Від зайвої ваги в організмі людини підвищується рівень холестерину й глюкози, а через це утворюється непрохідність судин, порушується обмін речовин, сповільнюється метаболізм, щитоподібна залоза та печінка перестають виконувати свої функції. А ще в ньому багато заліза, що позитивно впливає на лікування авітамінозу та анемії.
Перш ніж купити чорнослив, спочатку оцініть зовнішній вигляд товару. Колір плоду повинен бути тільки чорним і ніяким іншим. Бляклий колір і ненатуральний блиск найчастіше свідчать про те, що фрукт оброблявся гліцерином для додання товарного вигляду.

Якщо фрукт має коричневий відтінок, то, ймовірно його поливали для додаткової дезінфекції. У принципі, у цьому менше шкоди порівняно з хімічною обробкою, але такий кавовий відтінок плода супроводжуватиметься гірким присмаком.
Щоб перевірити якість чорносливу, залишіть його на півгодини у воді. Зовнішній вигляд обробленого фрукта майже не зміниться, а ось «чистий» безпечний продукт побіліє в деяких місцях. Узагалі ж, перед тим як вживати в їжу чорнослив, його потрібно обов’язково ретельно вимити, іноді навіть треба дати йому відмокнути 15–20 хвилин.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x