У Каневі хочуть організувати \”Шевафест\”

У Каневі хочуть організувати \”Шевафест\”

У п’ятницю, 23 лютого, з черговим візитом до Канева завітала громадська діячка, засновниця Фонду гуманітарного розвитку Наталія Заболотна. Цього разу жінка приїхала не сама, а з командою професіоналів, серед яких, зокрема, організатори таких відомих заходів як Львівський джазовий фестиваль та «Казантип». І це не випадково, адже ідея пані Наталії – організувати до шевченківських днів, які щороку проходять в Каневі у травні, міжнародний фестиваль. Про це «Нова Доба» дізналася від прес-служби Канівської міської ради.

– Фестиваль (попередня назва Шевафест) дасть змогу модернізувати обличчя Канева і саму постать Шевченка, – ділиться Н.Заболотна. – На сьогодні 90% політиків, які часто цитують Кобзаря, насправді ніколи не були в Каневі. Захід допоможе привернути людей до Канева. Щоб кожен українець бодай раз на рік відвідував це місто.

За словами Наталії Заболотної фестиваль має об’єднати письменників, художників, музикантів… Слово взяв Денис Блощинський, який причетний до організації Львівського джазового фестивалю.
– Хочеться, щоб в Каневі також був гідний проект. Але відштовхуватися треба від особистості. Шевченко – це дуже потужна і цікава особистість. Тому тут варто зібрати всіх митців та творчих людей, але об’єднувати їх варто не за напрямками чи жанрами, а за змістом, за світоглядом, – говорить Д.Блощинський. – Тут можна влаштовувати різні перформанси. Щоб як вода зі склянки розплескується, так і заходи йшли до людей. Наприклад, театральні вистави ставилися як у приміщенні, так і на вулицях міста. В музиці, щоб поєднувалися як новатори, так і вже знані артисти. Також варто на мою думку не забувати й про нічний формат – це електромузика з відеоартом.

– Таким чином за словами Дениса, вдасться створити атмосферу, де глядач, потрапивши в одне місце, одночасно резонує на 360 градусів з кількома майданчиками (локаціями), здійснюючи постійний обмін інформацією.
Насамперед за словами фахівців варто відходити від стереотипів.

– Ми звикли, що великі люди зазвичай десь далеко на високих постаментах. Треба ламати ці стереотипи, боротися з цим в наших головах, – закликав Д.Блощинський.
Представники Канівської міської ради на чолі з міським головою Ігорем Ренькасом радо відгукнулися на пропозицію і запевнили, що готові до співпраці. Утім, за словами канівців ще варто поміркувати щодо самої назви фестивалю. Так, дехто вважає, що Шева насамперед асоціюється з футболістом Андрієм Шевченком. Інші зауважили, що назва за милозвучністю нагадує інших захід Ше.Фест, який уже кілька років успішно проходить на Малій Батьківщині Кобзаря у Моринцях.

Також обговорювали імовірні майданчики для проведення заходу. Представник Шевченківського заповідника наголосила, що Тарасова гора – це насамперед могила, меморіальна зона тиші, тому гучні заходи, а тим паче вночі, тут проводити заборонено.
Після зустрічі гості оглянули локації, які можна використати для проведення фесту.

До слова, за пропозицією Наталії Заболотної фестиваль нестиме й благочинну місію – кошти, вилучені в ході заходу, підуть на завершення зведення будинку культури в центрі Канева.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x