Незвичайний сімейний авіафестиваль відбудеться у Черкасах

Незвичайний сімейний авіафестиваль відбудеться у Черкасах

Наприкінці весни, 26-27 травня, у Черкасах відбудеться унікальна сімейна подія – науково-розважальний фестиваль «Mriya-Fest». Про це «Нова Доба» дізналася під час прес-конференції у Черкаській ОДА.

Керівник проекту «Mriya-Fest» Ірина Хорошаєва розповіла про головну мету фестивалю та окреслила його орієнтовну програму.

– 1 червня – день захисту дітей, тому ми робимо такий подарунок до цього свята. У нашому місті не літають літаки, й діти можуть не знати про професію авіатора, технічного диспетчера та інші. А насправді, це дуже перспективна та захоплююча робота. Ми розглянули багато професій, на які пропонуємо подивитися дітям у вигляді гри, – розповідає пані Ірина. – Сподіваємося, що «підтягнемо» дуже багато соціальних груп, які не змогли дозволити собі цього заходу раніше. На фестивалі не буде ніякого алкоголю, вхід вільний.

Для фестивалю буде створена чітка програма локацій: інтерактивна зона з ІТ-технологіями, майстер-класи з авіа- та LEGO-моделювання і робототехніки, наукова та мистецька локації, різноманітні фотозони, а також тематичний книжковий ярмарок. Протягом дня відвідувачі зможуть спостерігати періодичне авіашоу.

За словами Ірини Хорошаєвої у перший день фестивалю відбудеться турнір з авіамоделювання. На другий долучаться байкери, які проведуть змагання з мотоспорту – джимхана. Також, у планах є встановлення дитячого авіасимулятора.

Окрім того, всі учасники матимуть можливість поспілкуватися з професійними пілотами під час брифінгу та авіаконференції.

Як зауважив голова Всеукраїнської авіаційної асоціації «АОПА-Україна» Геннадій Хазан, у Черкасах фестиваль такого формату проводитиметься вперше в Україні. Також він повідомив, що до заходу долучать шість літаків із Франції та приєднаються 17 представників французької авіації.

Директор Авіаклубу «Черкаси» Михайло Городових додав, що у 2015-2016 роках у Черкасах проходили авіазльоти, які відбувалися на базі черкаського аеропорту.

– Була мета – привернути увагу до аеропорту та показати, що він може працювати. У 2017 році не було «зльоту». Цьогоріч ми вирішили його поновити, але подати під іншим «соусом», дати можливість більшій кількості людей познайомитися з авіацією. Наше завдання розвинути аеропорт, аби він мав ширший спектр опцій і послуг. Можна починати з авіації загального призначення, яка може давати дохід аеропорту і популяризувати наше місто в Україні та поза її межами, – резюмує Михайло Городових.

Заступник голови Черкаської ОДА Ярослав Березань наголосив, що аеропорт Черкаси має статус міжнародного та його відновлення є одним із пріоритетів роботи ЧОДА.

– Вже розроблені проектно-кошторисні документи. Ми стукаємо в усі двері для того, щоб отримати фінансування на відновлення й ремонт аеропорту. Він має працювати, адже це «ворота у Черкаську область», – говорить Ярослав Березань. – Реалізація такого фестивалю допоможе привернути увагу до аеропорту. Можливо, ми знайдемо інші шляхи його використання. У 2016 році за кошти ДФРР придбали сценічне обладнання. Це – велика сцена, яка буде використовуватися на цьому фестивалі.

Лідер громадської ініціативи «Нові люди» Віктор Євпак також підтримав ідею фестивалю й поділився планами на майбутнє.

– У мене двоє дітей – 5 і 8 років. Я увесь час думаю, чим би їх зайняти, щоб вони не сиділи перед планшетами та телефонами. Такий фестиваль зацікавив мене та мою дружину, адже це повітря, аеропорт, можна розмалювати й «пощупати» щось, подивитися на інші професії та помріяти, – зазначає Віктор Євпак. – У мене є один із стартапів – робототехніка для дітей, яка зараз працює майже у кожній британській школі. Так, діти зможуть створити самостійно мобільний додаток або власного робота. Також маю інші стартапи, які покликані саме зняти інтернет-залежність у дітей.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x