На Черкащині розпочалася весняна призовна кампанія

На Черкащині розпочалася весняна призовна кампанія

З 1 березня у Черкаській області розпочався весняний призов на строкову військову службу. Про це «Нова Доба» дізналася на прес-конференції в Черкаській ОДА, яка відбулася сьогодні.

Як повідомляє заступник обласного військового комісара Ігор Яшкін, цьогоріч Черкащина має поставити до строю 577 призовників. До лав Збройних сил України та інших військових формувань призиватимуть громадян віком від 20 до 27 років. Проте, на обліку в області перебувають понад 30 тисяч призовників.

За словами заступника обласного комісара Олега Захаренка, всі призовники згідно ЗУ про військовий обов’язок та військову службу з початком призову протягом 10-денного терміну неодмінно мають з’явитися до призовних комісій для визначення ступеня їхньої придатності й наявності відсрочок від військової служби.

– Якщо призовник отримав повістку, де визначений термін і місце явки для проведення призовної та медичної комісії, він має з’явитися у цей термін. Якщо призовник не прибуває у військовий комісаріат або не отримує повістку, він понесе адміністративну відповідальність – штраф від 85 до 119 гривень (при першій неявці), від 170 до 255 гривень (при повторній). За неявку на відправлення у війська по повістці вже наступає кримінальна відповідальність – обмеження волі до 3-х років, – пояснює Олег Анатолійович.

Перед початком призову усі військовозобов’язані мають пройти медичний огляд, де визначать ступінь їхньої придатності для проходження військової служби. До медичної комісії входитимуть 7 спеціалістів різного напрямку – терапевт, хірург, окуліст та інші.

– Згідно розкладу хвороб є вимоги до кожної військової спеціальності. Наприклад, аби проходити військову службу у десантно-штурмових військах чи в підрозділах морської піхоти, призовник має бути абсолютно здоровим, – говорить Олег Захаренко. – Якщо призовник по розкладу хвороб непридатний для проходження служби у цих військах, то він може бути, наприклад, зв’язківцем, кухарем, водієм чи іншої військової спеціальності.

Ігор Яшкін додав, що призовників на строковій службі не залучатимуть до участі в зоні АТО: «Як правило, у нас застосовується екстериторіальний принцип комплектування. Тобто, призовники служать не в себе вдома, а в інших регіонах країни, але не в зоні АТО».

Крім того, призовник отримуватиме кошти за призовом на строковій військовій службі, якщо він працює на підприємстві чи в організації.

– За призовником зберігається місце роботи та середній заробіток. Після закінчення служби він повертається на свою роботу на посаду, яка не нижче оплачується, – зазначає Ігор Яшкін. – Йому виплачується середньомісячний заробіток і матеріальна допомога за призовом у розмірі не менше мінімальної заробітної плати – три з половиною тисячі гривень. Під час служби солдати отримують грошове забезпечення від 150 до 200 гривень у залежності від посади, яку вони обіймають.

Втім, як зауважив Ігор Станіславович, з 1 березня суму буде збільшено – від 300 до 600 гривень. Солдати перебуватимуть на повному державному забезпеченні – одяг, триразове харчування, навчання у спеціальних навчальних центрах і закладах ЗСУ.

Також через 6 місяців строкової служби призовник за власним бажанням може продовжити проходити військову службу вже за контрактом.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x