День добровольця Черкаський художній музей зустрів фотовиставкою

До Дня українського добровольця у Черкаському обласному художньому музеї відбулось урочисте відкриття щемливого фотопроекту Олеся Кромпляса під характерною назвою «PROMKA». Мета цього фоторепортажу, який став основою експозиції, проста — нагадати, в першу чергу, українцям та світовій спільноті, що війна в Україні все ще триває та забирає життя найкращих українських синів, героїв-патріотів. Нагадати про те, що ще не час складати зброю та відпочивати у цій клятій гібридній війні. І що саме зараз, як ніколи, збройні сили України потребують підтримки консолідованої громадськості. У рамках проекту «PROMKA» серія виставок по Україні та всьому світу розкаже про події в найгарячішій точці АТО – Промзоні Авдіївки та покаже її захисників.

Звісно, мовою сучасного фотомистецтва, здатного закарбувати на віки новітню українську історію. Усі фото були зроблені автором в певний період часу. Камера зафіксувала події періоду жовтня-листопада дворічної давнини. І це дійсно вже наша історія — вистраждана та героїчна.
Перш ніж світлини побачили світ, їхній автор, здається, пропустив їхню болючу суть крізь свою душу. Тому авторство та енергія, яка відбита у фотосвітлинах, тут відіграє велику та першочергову роль. Це створена ним серія саме чорно-білих фотографій, а інколи й полароїдних знімків, на яких зображено героїв, українських воїнів, які в неймовірних умовах, під нескінченими пострілами та канонадою вибухів, і в лютий холод, і в спеку з гідністю виконують свій військовий обов’язок.
За весь час проведення АТО на сході України, Авдіївка, невеликий промисловий центр на околицях Донецька, продовжує бути напруженою зоною російсько-української війни. Із початком весни 2016 року українським військам вдалося скористатися прорахунками терористів та зайняти промислову зону Авдіївки. Таким чином, наші війська здобули можливість знищувати ворожі колони на трасі Донецьк – Горлівка. Із того часу сепаратисти не полишають наміру повернути цю місцину. Щодня тут, на території кількох ангарів, гаражів та дачного кооперативу, точаться жорстокі бої на мінімальних дистанціях. Щодня звідси надходять новини про обстріли, атаки та поранених.

Проте «Промка» – єдина точка конфлікту, де українські війська не тільки ведуть активну оборону, але і наступають. А ще «Промка» − дивне, незвідане місце, де ще досі триває 2014 рік і де не знають поняття перемир’я. Звідси приходить надто багато сумної статистики, та вкрай мало відомостей, аби громадськість могла усвідомити, що врешті там коїться. І ось саме тому цей фото проект просто не має ціни.
Олесь Кромпляс активіст, учасник Революції Гідності. Він один із тих людей, які першими поїхали до Криму, коли там раптом з’явилися «зелені чоловічки», бо хотів побачити все своїми очима і зробити власний репортаж з місця подій. Один з тих, хто опинився в Кримському полоні 9−13 березня, і хто на власній шкірі відчув як це, потрапити в полон до виродків з промитими мізками та зі зброєю. До тих, хто вважав його та товаришів «бандерівцем», і люто ненавидів. Він — доброволець, який після звільнення вступив до лав добровольчого батальйону «Азов». Пішов на Схід в іпостасі журналіста та військового кореспондента. Проте, як гідний воїн брав участь в обороні Маріуполя та пройшов крізь пекло Іловайського котла. Із підписанням Мінської угоди змінив автомат на фотоапарат, будучи цілком переконаним , що це теж є більш ніж дієва зброя. Його «перу» належить фоторепортаж з нового терміналу Донецького аеропорту.
Є ще один цікавий факт − перші «військові» роботи Олеся ввійшли в топ-50 кращих світлин Майдану. А нові, переконана, теж будуть обов’язково достойно оцінені.

Тетяна Євгеньєва

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x