Березневі роботи у квітнику

Березневі роботи у квітнику

Досвідчені квітникарі добре знають, що найкращий час для того, щоб подбати про улюблені квітники – це початок весни. Адже саме в цей період починається гаряча посівна пора, коли для отримання розсади висівають багаторічні квітуючі рослини. Особливої уваги потребують також і однорічні. Отож, якщо ви хочете, щоб у визначені терміни квітники і клумби тішили око своїм пишним цвітінням, уже зараз потрібно попрацювати.

Тала вода, просочуючись у верхні шари ґрунту, пробуджує до життя заховані в ній цибулини і кореневища багаторічників. У березні ці рослини як ніколи потребують поживних речовин, особливо азотних. Розсипте по талому снігу сечовину або аміачну селітру, ще краще нітроамофоску, неповну жменю на один квадратний метр.
Видаліть сніг із укриття над трояндами. Він тане вдень і вода, що замерзає ночами, ушкоджує коріння і стебла. Проведіть водовідвідні роботи на посадках, а в нижній частині укриття зробіть віддушини для провітрювання. Сухий холод трояндам не страшний. В кінці місяця, залежно від погоди, верхню частину укриття можна зняти, але самі кущі відкривати поки рано.
Оскільки великих морозів не очікується, уже можна познімати мульчове укриття з квітів, які ви ретельно ховали від холоду восени. Зараз такий захист їм лише заважатиме тішитися весні.
Коли сніг повністю зійде, огляньте лілії. Ретельно повисмикуйте старі стебла, щоб вони не заважали рости молодим. Після зняття укриття лаванда може здаватися засохлою, але вона відійде, щойно пригріє сонечко. Рододендрони теж після зняття укриття треба обробити від хвороб. Підійдуть ті ж препарати, що і для обробки картоплі від фітофтори. Із плетистих троянд варто познімати вантаж, нехай потихеньку розпрямляються. Чайні теж можна звільнити від плівки, щоб не запарилися.

Саме зараз час приступити до пророщування бульбових бегоній. Покладіть бульби в ємності з ґрунтовою сумішшю, не засипаючи їх повністю. Поставте на світле спекотне місце, у міру підсихання – зволожуйте. Перевірте бульбоцибулини гладіолусів. Звільніть їх від старих коренів і луски. Обережно, не зламайте паростки! Пошкоджені сірою гниллю місця виріжте, дезинфікуючи інструмент, зрізи замажте зеленкою. Усохлі бульбоцибулини доведеться викинути, здорові розкладіть для посадки в світлому прохолодному місці, зрідка обприскуючи.
Також зараз варто зайнятися підготовкою насіння. Перед посівом насіння опускають у підсолену воду. Те, що спливло, – відбраковують. Насіння, що опустилося на дно, промивають, злегка просушують і висівають по зволоженій поверхні ґрунту, присипаючи тонким шаром. Ґрунт для посіву повинен бути легким (2 частини дернової землі + 1 частина річного піску).
Особливої уваги на початку весни потребують живці хризантем. Знімають живці з маточників корейських хризантем. Використовують верхню частину прикореневої порослі. Зріз роблять під кутом, залишаючи живці довжиною 5–6 см із 4–5 міжвузлями. Перед посадкою рослини опускають на 15 хв у марганцівку. У пікірувальні ящики засипають шари дернової землі, перегною і піску. Двічі в день поливають і притіняють. При 16–18° С живці укорінюються через 18–20 днів. Укорінені живці пересаджують у горщики з родючою землею.
Насіння зі щільною шкіркою потребує спеціальної обробки. Для цього банку з кришкою встеляють наждачним папером, висипають насіння і струшують. Відбувається порушення насіннєвої оболонки. Для стратифікації (обробка зниженою температурою) насіння змішують зі зволоженим піском (1:2) і кілька днів витримують у теплі (до набрякання). Потім поміщають у пластиковий пакет і на 10–12 днів укладають у холодильник. (У жодному разі не в морозильну камеру, а саме в холодильник).

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x