Черкаський планетарій: бути чи не бути відродженню?

Черкаський планетарій: бути чи не бути відродженню?

Всесвітній день планетаріїв святкується щорічно найближчої неділі до дня весняного рівнодення. Цьогоріч його відзначатимуть 18 березня. Напередодні журналісти «Нової Доби» дізнавалися, чи є майбутнє у черкаського планетарію та які зміни слід очікувати.

Головний спеціаліст управління культури Департаменту освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради Людмила Чорномор зауважила, що черкаський планетарій їхньому закладу не підпорядковується.

– Ніякого зв’язку з ними немає. У свій час, торік-позаторік, було звернення когось із депутатів стосовно планетаріїв, які знаходяться у Черкасах. Ми гукали безпосередньо власників і їхніх керівників, то це – товариство, яке знаходиться безпосередньо у Києві, – зазначила Людмила Чорномор. – Уточнювала я, чи належить цей заклад до підпорядкування обласного управління культури, на жаль, також мені відповіли, що – ні.

Сергій Полулях, керівник черкаського планетарію підтвердив інформацію, що заклад не підпорядкований ні місту, ні області. За його словами, одним із засновників є товариство «Знання» України.

– Зараз чекаємо їх (представників товариства «Знання» України – ред.) у гості. Поки що нічого не можу сказати. Як вирішать питання про реконструкцію планетарію і ремонт будівлі, тоді вирішуватимемо далі. А поки що – це плани, – говорить Сергій Полулях.

Як зауважив керівник планетарію, нині заклад працює за заявками, адже відвідувачів майже немає. У планетарії лекції проводять два доповідачі, які наразі перебувають на лікарняному. Після реконструкції заклад має працювати у режимі кінотеатру.

Голова правління товариства «Знання» України Василь Кушерець розповів про плани на майбутнє щодо черкаського планетарію:

– Майбутнє – прекрасне у перспективі. Зробимо ремонт: спочатку – фасадний. На ремонт гроші ми вже збираємо, нам же ніхто не платить. Ми живемо на тому, що самі знайдемо гроші. В цьому випадку ми щось розпочнемо, але дайте нам хороших лекторів. Хоча б дві людини, які будуть володіти апаратурою і так далі. Лектори мають знати календар зоряного неба, знати техніку, якою будуть управляти та дітей. Ми плануємо розробити для них спеціальну програму, яка буде давати повнокупольний ефект, – ділиться планами голова правління. – Ми методично якимись моментами допоможемо. Але все ж таки людський фактор тут має бути на першому місці. Ремонт можна вже почати – зробити там хоча б вхід нормальний і показувати вже фільми, які є. Там вже все настроєно, тільки треба знайти спеціалістів.

Також Василь Кушерець додав, що питання черкаського планетарію розглянуть на семінарах Спілки планетаріїв, які пройдуть 22 березня у Києві та Переяславі-Хмельницькому.

– Нам треба, щоб були представники, які знають небо й астрономію, аби вони теж включалися і ділилися своїми моментами. Навички та матеріали ми можемо їм надати. Головне, щоб вони ними скористалися, – наголосив Василь Іванович.

Київський та Херсонський досвід – нам на замітку

Для порівняння Київський планетарій, який щорічно відвідує понад 150 тисяч гостей. У 2016 році у цьому планетарії було відремонтоване приміщення. Так, там з’явився стильний дизайн та нове сучасне обладнання. Зокрема, була встановлена найновіша цифрова проекційна система, яка дозволяє дивитись повнокупольні лекції та фільми на одному з найбільших у Європі сферичних екранів. В програмі планетарію – сучасні повнокупольні фільми у форматі 360, пізнавальні відеолекції та студії з природних наук і космічної творчості.

Черкаський планетарій: бути чи не бути відродженню?

– Київський планетарій вдосконалюється. Зараз він вже повнокупольний, новий підхід йде, новий дизайн… Ми зробили так, аби його територія була територією розуму, інновацій і так далі. Працюємо над цим. Перш за все, це як дитячий заклад, – розповідає Василь Кушерець.

Вже в розробці низка науково-розважальних лабораторій та майстер-класів, науково-технологічних експонатів та арт-інсталяцій, пізнавальних шоу та вражаючих перформансів, цікавих для дітей від 5 років та дорослих.

Менший за розмірами, проте не менш «продвинутий» херсонський планетарій є унікальним на півдні України. В залі встановлено апарат «Малий Цейс», який здатний працювати у будь-яку погоду. Співробітники закладу пропонують пізнавальну програму для дітей і дорослих, а також виступають зі спеціальними виїзними лекціями. А на сьогодні класичні лекції вже доповнили 3D сеансами.

Як за кордоном?

Це свято має європейське «коріння»: вперше воно було проведене в Італії у 1990 році за ініціативи Асоціації італійських планетаріїв. Статус міжнародного День планетаріїв набув у 1994 році, коли його підтримали французькі «храми астрономії». А вже через рік цей День почали відзначати в інших країнах Європи, серед них і в Україні.

Черкаський планетарій: бути чи не бути відродженню?

Зазирнемо до найбільшого італійського планетарію сьогодні. Це – планетарій імені Ульріке Оеплі, який знаходиться у Мілані. Щорічно заклад відвідує понад 100 000 чоловік.

У 1990-х роках минулого століття планетарій був обладнаний новітніми системами обробки й проектування зображення та аудіосистемою. Однак, до цього часу в планетарії дотримуються ідеології «живого викладача», який може спілкуватися з глядачем.

Черкаський планетарій: бути чи не бути відродженню?

Один із найстаріших планетаріїв у світі знаходиться у Гамбурзі. Це лекторій, музей та театр одночасно. Мультимедійні проектори створюють у діаметральній купольній залі таке зображення небесних явищ, яке майже неможливо відрізнити від справжнього. Планетарій обладнаний найсучаснішими проекторами, тому там можна помилуватися проекцією зоряного неба й імітаціями «вселенського масштабу», а також насолодитися театральними постановками та музичними шоу.

Суперсучасний проектор «Universarium 9» на 21-метровому куполі за допомогою скловолоконної технології запалює більше 9000 зірок. Саме стільки отворів є у корпусі приладу, який управляється тридцятьма комп\’ютерними процесорами та відтворює тривимірні зображення галактик і світил.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x