Обираємо насіння

Обираємо насіння

До початку робіт на землі ще кілька тижнів, але справжні господарі знають, що городній сезон уже в розпалі. Свідченням цього є незвичне пожвавлення коло прилавків із різноманітним насінням городини, яке можна помітити і на базарі, і в спеціалізованих магазинах області. Отож, час пригадати, за якими критеріями обирати якісне насіння.
Спецалісти радять насамперед звертати увагу на те, чи відповідає насіння вимогам чинного законодавства. Відповідно до Закону України «Про насіння й посадковий матеріал», спрямованого на забезпечення контролю якості насіння, установлені відповідні норми. Вітчизняні виробники насіння мають право розмножувати, заготовляти, реалізовувати й використовувати насіння та посадковий матеріал тільки при наявності паспорта на виробництво й реалізацію насіння та посадкового матеріалу. Отже, насіння повинно мати паспорт. Вимагайте його у продавця.
Якщо ж продавець не є виробником, то попросіть його надати вам копію паспорта від виробника. Обирайте продукцію фірм, які вже зарекомендували себе на українському ринку. І головне: неодмінно вимагайте сертифікат. Перевіривши насіння на здатність проростати й енергію проростання, такий документ видають державні насінні інспекції.
Звертайте увагу й на саму упаковку. На ній мають бути відзначені номер партії, вага, строк висівання та реквізити виробника. У деяких культур, наприклад, цибулі-сіянки, строк зберігання лише рік.
На відміну від наших, імпортні виробники постійно пропонують щось нове і незвичне. Дивують екзотикою і квітами насичених кольорів. На жаль, ймовірність того, що ця екзотика приживеться у вас на ділянці, а після того дасть ще й такий плід, як намальовано на упаковці, не така вже й велика.

Уважно читайте позначки, нанесені на упаковку. Наприклад, відомо, що існують звичайні сорти і гібриди. Звичайні достатньо купити один раз, а потім висаджувати, отримане з плодів насіння. Із гібридів рослини виростають більші, їхнє забарвлення яскравіше, вони раніше цвітуть і рясніше плодоносять. Вони витриваліші й більш стійкі до несприятливих умов. Проте, на жаль, із цих рослин насіння не збереш. Гібриди або взагалі не дають насіння, або дають насіння поганої якості. Відрізнити ж їх просто. На упаковці гібридів обов’язково стоїть маркування «F». А цифра біля цієї літери позначає покоління, наприклад, «F1» означає перше покоління насіння. Таке насіння за якісними й кількісними ознаками і характеристиками багато в чому краще за сорти, похідним від яких воно є. Якщо маркування «F» відсутнє, а на упаковці написано «гібридний» – це означає, що сорт отримали за рахунок схрещування різних видів.
Також великі латинські букви можуть указувати на стійкість до певних захворювань. Так, «P» означає, що гібрид стійкий до фітофторозу, «А» – до альтернаріозу (чорної плямистості томатів), «С» – до кладоспоріозу (бурої плямистості томату) тощо.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x