На Черкащині визначили точки появи лелек

На Черкащині визначили точки появи лелек

Вже кілька днів соцмережі переповнені постами людей, котрі намагаються допомогти замерзаючим перелітним птахам. Заступник директора з наукової роботи Канівського природного заповідника в Киевский национальный университет имени Тараса Шевченко Віталій Грищенко у Фейсбуці виклав карту, яка допоможе організувати допомогу птахам. Про це «Нова Доба» дізналася на особистій сторінці вченого.

Точки спостережень на карті (дати першого спостереження в даній місцевості): кольором показані декади березня: чорним – перша, синім – друга; число означає день декади. Тобто 8 на чорному фоні – це 8.03, а 3 на синьому – це 13.03.

«На початок похолодання лелеки не встигли просунутися в Україні далеко. Як видно з карти, найбільше їх зараз на заході країни, особливо в південній частині західних областей. На Лівобережжі поки що – окремі спостереження поодиноких птахів. То ж шукати їх там особливого сенсу нема, хоч невеликі зграї можуть десь і триматися, перш за все у Придніпров\’ї. Ця інформація допоможе організувати допомогу лелекам. Як бачите, чисто наукові дані можуть мати і прикладне значення.», – пише пан Віталій.

Він закликає всіх охочих долучатися до спостережень, писати у коментарях, коли й де цього року вперше побачили лелек з указанням точних дати, місце і кількість птахів.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x