Робота таксиста: всі «за» та «проти»

Робота таксиста: всі «за» та «проти»

Таксисти всього світу й України зокрема відзначають 22 березня своє професійне свято. Тому ми поспілкувалися з представниками цієї професії та з’ясували особливості їхньої роботи, адже багато хто з нас користувався їхніми послугами, але лише одиниці замислювались як це – бути таксистом.
Сергій Рибчинський – колишній таксист, який охоче погодився поділитися своїм досвідом у цій сфері.
– Чому свого часу Ви вирішили стати таксистом?
– Причина, напевно, така ж як увсіх – заробити трохи грошей у вільний від роботи час.
– Побутує думка, що робота в таксі є досить легкою. Чи була вона такою для Вас?
– Порівняно з іншими роботами, в ній справді немає нічого особливо важкого, тим паче для тих, кому не складно постійно водити авто. Проте є низка навиків, які потрібно розвинути, щоб ця робота почала приносити відповідний дохід. У цьому початківцям можуть допомогти більш досвідчені працівники таксі.

Робота таксиста: всі «за» та «проти»

– Які пасажири для таксистів є «проблемними»?
– Перед тим, як я почав працювати, один мій знайомий, який працював у цій сфері розповів, що потрібно робити, аби максимально уникнути проблемних пасажирів. А саме: не брати замовлень до барів, клубів, ресторанів та інших подібних закладів після 21:00. Бо саме пасажири напідпитку найчастіше є проблемними.
– Який найкурйозніший випадок траплявся з вами на цій роботі?
– Знову ж таки, цей випадок причетний лише до пасажирів напідпитку. Одного літнього дня мені довелось просто-таки виносити на руках пасажирку напідпитку, де я лишив її на лавці біля під’їзду. Це було влітку, тому я знав, що нічого страшного з нею не трапиться. Враження залишились досить неприємні.
– Які переваги й недоліки цієї професії Ви можете виокремити?
– Із переваг можна назвати гнучкий графік роботи, що дозволяє поєднувати цю роботу з іншими, досить легкий старт та відсутність якихось особливих критеріїв прийому на роботу. Недоліки частково випливають із переваг, оскільки охочих підзаробити досить багато, тому треба докладати зусиль, щоб ти став конкурентоспроможним. Щоб мати гідний прибуток, треба займатися цим постійно.
– Якою є заробітна плата таксистів і як її нараховують?
– Вона залежить, насамперед, від того, в якій службі ти працюєш і чи, власне, працюєш у службі, а не сам на себе. Особисто я сплачував службі 50 гривень за місяць та 4 гривні з кожного замовлення. Решта лишалась моєю.
– Останнім часом почастішали випадки нападів на таксистів. Які засоби захисту Ви використовували, щоб уберегтись від зловмисників?
– Як і всюди, найкращий захист – це запобігання. Не їздити вночі, відмовляти у проїзді п’яним тощо – елементарні речі, які позбавлять вас багатьох проблем. А так – возив газовий балончик із собою про всяк випадок, хоча використовувати його, на щастя, не доводилось.
– Які поради Ви можете дати тим, хто лише починає або ж планує почати працювати в цій сфері?
– Найперше, я би порадив враховувати мінуси цієї професії і проаналізувати, наскільки ви готові до цієї роботи. Я покинув цю роботу, бо лише за перший місяць мені траплялось 5 нетверезих людей, які погрожувати пошкодити авто й не тільки його. До того ж, я таксував лише кілька годин на день, і доходи не покривали потенційні ризики. Проаналізувавши всі «за» та «проти» просто почніть, а далі самі зрозумієте, ваше це чи ні.

Ганна Половинка

Реклама

5 1 голос
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x