Отруту готували у Шиханах

Отруту готували у Шиханах

Останнім часом засоби масової інформації світу багато пишуть про отруєння 4 березня в Лондоні колишнього російського генерала Сергія Скрипаля і його дочки Юлії, скоєне, за твердженням експертів, російською спецслужбою з застосуванням отрути «Новичок», створеною ще у 1970-их роках фахівцями таємного в часи СРСР Державного науково-дослідного інституту органічної хімії і технології.
Опозиційна російська «Новая газета» виявила, що один з цих фахівців‚ 83-річний Віл Мірзаянов від 1993 року живе в Прінстоні‚ Ню-Джерзі‚ і мала з ним розмову. Хімік розповів‚ що готували цю та інші отрути в самому інституті і його філії в місті Шихани Саратовськой области, а випробовували на полігоні міста Нукус в Узбекистані.

Отруту готували у Шиханах

Я був в ті часи у Шиханах і мав зустріч з хеміками, причетними до цих розробок. У роки війни моя мама врятувала єврейських дітей, батьки яких загинули в гетто. Одна з дівчат одружилася з випускником військового хімічного інституту і поїхала за його призначенням у Шихани. На її запрошення у дістав перепустку і відвідав цю родину, привіз їм яблук з України. Із зрозумілих причин я не називатиму імен і прізвищ. З летовища у Саратові я їхав до Шихан автобусом і дивувався пустельному степові і злиденним хаткам місцевих росіян.
Шихани виявился невеликим гарнізоном у двох кілометрах від міста, який мав зовсім іншу назву («Вольськ-18») і пильно охоронявся. Родини хіміків жили у кількох п’ятиповерхових будинках. Увечері кілька старшин прийшли в гості на частування моїми яблуками. Випили, погомоніли. Я звернув увагу, що усі були з вищою освітою, належали до корпусу старших офіцерів. Тодішнє наставлення до Ізраїлю було недоброзичливим і з розмов я зрозумів, що гості не знали про єврейське походження господарки (з часів війни вона мала українське ім’я). Службових справ вони не торкалися.

Поселення в Шиханах було давнім. Його заснував як свій маєток у 1820 році граф Василь Орлов-Денисов, герой війни Наполеона проти Росії у 1812 році. У 1923 році тут створили аерохімічну станцію, яка стала Центральним військовим хемічним полігоном СРСР.
Тепер В. Мірзоянов розповів, що після створення отрути «Новичок» він переїхав до США в 1995 році за програмою працевлаштування колишніх радянських учених, які розробляли зброю масового ураження. Ще у 1992 році він дізнався, що в Нукусі тривають випробування отрути «Новичок», обурився і написав статтю про це «Отруєна політика» в газету «Московскіє новості». КҐБ його арештувало і утримувало у в’язниці «Лефортово», потім у «Матроській тиші». За ученого заступився Джордж Сорос, який сказав, що припинить фінансову допомогу російській науці, якщо його не випустять. В кінці 1994 року Генеральная прокуратура Росії постановила припинити слідство. Але закордонний пашпорт не давали. Засідала комісія під головуванням Сергія Лаврова‚ нинішнього міністра закордонних справ Росії. І хоча представник КҐБ заперечував‚ усе ж вирішили надати В. Мірзоянову пашпорт і він виїхав до США. У березні 2010 року підписав заяву російських опозиціонерів «Путін повинен піти».

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x