Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги

Порядок призначення тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2017 № 1098. Він визначає механізм призначення у період з 1 січня 2018 р. по 31 грудня 2020 тимчасової державної соціальної допомоги непрацюючій особі, яка досягла віку, визначеного законодавством, але не набула права на пенсійну виплату у зв’язку з відсутністю страхового стажу, передбаченого нормами Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», за наявності в неї не менш як 15 років страхового стажу, та її виплати.

Призначення тимчасової допомоги особі проводиться структурними підрозділами з питань соціального захисту населення районних, районних у Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчими органами міських, районних у містах (у разі їх утворення) (крім Києва та Севастополя) рад, органами виконавчої влади Автономної Республіки Крим з питань соціального захисту населення, виконавчими органами рад об’єднаних територіальних громад (далі − органи соціального захисту населення) з урахуванням її майнового стану та середньомісячного сукупного доходу.
При досягненні пенсійного віку, визначеного частиною першою статті 26 Закону, особа звертається до органів Пенсійного фонду України із заявою про видачу довідки про наявний страховий стаж.

Довідка про наявний страховий стаж видається органами Пенсійного фонду України за заявою особи, до якої додаються копія трудової книжки та у разі потреби документи, що підтверджують трудовий стаж, визначені Порядком підтвердження наявного трудового стажу для призначення пенсій за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 12 серпня 1993 р. №637.Обчислення страхового стажу проводиться відповідно до статті 24 Закону.
Органи Пенсійного фонду України надають особі довідку про наявний страховий стаж у двох примірниках та пам’ятку про порядок призначення тимчасової допомоги. Копія трудової книжки, документи, що підтверджують трудовий стаж, подані особою органу Пенсійного фонду України, зберігаються в особовій справі до досягнення такою особою віку, з якого вона набуває права на пенсійну виплату.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x