Як підготувати свій організм до переходу на літній час?

Як підготувати свій організм до переходу на літній час?

В останню неділю березня, а саме у ніч з 24 на 25, усі українці мають перевести стрілки годинника на одну годину вперед. Через це встати і лягти спати доведеться раніше звичного часу. Такі зміни нерідко викликають стрес в організмі.

Результати дослідження 2014 року, опубліковані у виданні «Відкрите серце» (Open Heart) продемонстрували, що кількість серцевих нападів у перший понеділок після переведення годинників, зростає на 25 % і тримається на цьому рівні протягом наступного тижня. Автори дослідження пов’язують цей показник зі стресом.
Серцеві напади – не єдиний ризик при переході на літній час. Попереднє дослідження, представлене на щорічних зборах Американської академії неврології в минулому році, показало, що кількість інсультів у цей період підвищується на 8 %. Літні люди й онкохворі теж дуже ризикують. Виною тому є порушення сну, що викликає підвищення тиску та ослаблення психічного здоров’я.
Студенти вищих навчальних закладів стають особливо чутливими. Молодий організм гостріше реагує на брак сну. Дівчата та хлопці скаржаться на зниження концентрації уваги. Фахівці відзначають, що у перехідний період зростає кількість дорожньо-транспортних пригод зі смертельними наслідками.
У людей з кластерним головним болем (сильним головний біль з одного боку голови, зазвичай навколо ока), часто виникають напади в період сезонних змін, особливо після потепління. Деякі з них відзначають посилення головного болю навесні та восени, а також у період зимового сонцестояння.

Головні правила переходу на літній час без стресу для організму:
– У першу чергу, харчуйтеся повноцінно та регулярно. Фахівці рекомендують уникати жирної і гострої їжі, а також не зловживати солодощами. Деякі медики рекомендують пити зелений чай. Він допоможе тримати організм у тонусі;
– Більше гуляйте на свіжому повітрі, хоча б за тиждень до переведення стрілок на літній час;
– Намагайтеся зменшити навантаження на роботі у перехідний період, не засиджуйтеся в офісі;
– У перші кілька днів після переведення годинника знайдіть можливість не сідати за кермо;
– За тиждень до переходу на літній час все ж намагайтеся лягати спати та вставати вранці на 20–40 хвилин раніше, ніж зазвичай. Це дасть час вашому організму адаптуватися до змін у розпорядку дня.
Головне, пам’ятайте про позитивний настрій. Якщо думати про перехід на літній час як про необхідний чинник, організм «перебудується» без особливих втрат.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x