Секрети правильного прання

Секрети правильного прання

Нинішня епоха механічних помічників і мийних засобів значно полегшила побут і хатню роботу господинь. Але навіть надсучасна пральна машина не замінить досвіду і вміння. Адже прання – справа особлива, і вимагає від господарок знання деяких секретів і тонкощів. Перш ніж братися за прання, уважно перегляньте всі речі, щоб перевірити наявність плям. Видалити їх потрібно перед початком прання. Способи звільнення від них залежать від речовини, яка забруднила їх. Якщо ви раптом виявите шоколадну пляму на шовковому платті чи вовняний кофті, вам допоможе з ним впоратися теплий розчин аміаку. Від трав’яних плям ви зможете позбутися за допомогою розведеного в теплій воді нашатирю в пропорції 3:2:1. Плями від фломастера можна вивести за допомогою денатурованого спирту. Для цього потрібно зі зворотного боку плями підкласти шматочок тканини, взяти ватяний тампон, вмочити в спирт і протерти саму пляму. Для видалення буде достатньо 2-3 крапель. Розчин аміаку допоможе видалити свіжі плями поту, а зі старими впорається білий оцет. Якщо ви хочете вивести плями від кави, чаю, потрібно замочити річ у теплій воді і протерти саму пляму господарським милом. Після цього потримайте одяг деякий час у воді, а потім виперіть.
Крім плям, зверніть увагу на ушкодження одягу. Якщо помітите розірваний шов, краще зашийте, щоб він не розійшовся ще далі. Добре перевірте вміст кишень і витягніть все зайве. Наволочки і підковдри краще вивернути навиворіт і почистити від пилу кути. Вовняні речі, якщо вони порвані, заштопати. Щоб петлі для ґудзиків не розтягнулися від прання, їх можна зашити через край. Всі речі перед початком прання необхідно розсортувати за тканиною і кольором. Особливо приділіть увагу кольоровим речам з нестійкою фарбою. Такі речі слід прати окремо, щоб вони не пофарбували інші. Не варто прати оксамитові і плюшеві вироби, а також ті, які мають блиск натурального шовку. Ці речі підлягають тільки чищенню. Тонкий трикотаж краще не прати в машинці. Його перуть або вручну, або віддають у хімчистку.
Порошки та інші засоби для чищення одягу варто підбирати відповідно до призначення. Є спеціальні порошки для певних видів тканини. Так само існують порошки для машинки та для ручного прання. Не варто для ручного прання використовувати засоби для лляних і бавовняних речей. Такі засоби містять речовини, що погано впливають на шкіру, викликають подразнення. Все це варто враховувати при виборі. Змішувати порошки різного складу і виду також не варто.

Після того, як одяг буде посортований і приготовлений до прання, його потрібно правильно завантажити в пральну машину. Для цього бажано знати хоча б приблизну вагу вашої білизни, оскільки кожна пральна машина розрахована на певний обсяг завантаження. Сильно забруднену білизну найкраще спочатку замочити у спеціальному розчині. Прального порошку для замочування потрібно менше, ніж для прання, вдвічі. Температура води для замочування білизни не повинна бути вище 40° С, інакше виводити забруднення стане складніше.
Завантажуйте білизну в машину правильно, щоб при пранні вона не перепліталася і не згорталася. Це може призвести до перевантаження барабана і поломки. Підковдри і наволочки краще зашити, щоб білизна не набивалася всередину при пранні. Також, дуже важливо, перед пранням застебнути всі замки, блискавки, ґудзики на одязі і вивернути його. Відірвані під час прання деталі можуть не лише зіпсувати одяг, а й сильно пошкодити машину.
При ручному полосканні враховуйте, що кількість полоскань можна скоротити, кожен раз добре віджимаючи білизну. Не викручуйте білизну з шовку і синтетичних тканин. Її можна просто легко віджати. Вироби із лляних тканин і бавовни краще полоскати в три етапи: спочатку в гарячій воді, щоб видалити всі залишки миючого засобу, потім прополоскати в теплій воді, і наступні рази – в холодній. Речі з вовни потрібно полоскати в теплій воді, не вище 40° С із використанням розчину нашатирного спирту. Вовняні речі, як і шовкові, краще не викручувати, а легко віджати.

Реклама

0 0 голосів
Рейтинг статті
guest

0 Коментарі
Вбудовані Відгуки
Переглянути всі коментарі
0
Ми любимо ваші думки, будь ласка, прокоментуйте.x